Linn Sondek LP12

De Sondek LP12 – geïntroduceerd in 1972 – was het eerste product van Linn en maakte het mogelijk om aan te tonen dat de bron in de audioketen het meest belangrijke component is. Immers, informatie die bij de bron verloren gaat, kan de beste versterker of luidspreker nooit meer terugbrengen. Anderzijds, bij de bron ontstane vervorming kan door de beste versterker of luidspreker niet weggepoetst worden!

De Linn Sondek LP12 is nog steeds minstens zo populair als bij zijn introductie en bovendien wordt de draaitafel steeds weer doorontwikkeld, waardoor deze altijd actueel blijft.


Een uniek kenmerk van een goed afgestelde LP12 is zijn muzikaliteit: met een enorme speelvreugde, ‘tunefulness’ en timing, beleef je je muziek compleet opnieuw. Deze combinatie van kwaliteiten wordt zelden tot nooit gevonden in andere draaitafels, ongeacht de prijsklasse.

Linn LP12Een verdere bijzonderheid van de LP12 is zijn opwaardeerbaarheid: je kunt beginnen met een Linn Majik LP12 en deze stap voor stap uitbouwen tot een ‘full blown’ exemplaar. Om je te assisteren in het beoordelen van de verschillende kwaliteitsstappen, hebben wij altijd genoeg demo-exemplaren van de LP12 voorhanden om een upgrade te laten horen, waarbij de tafel verder compleet hetzelfde wordt gehouden. Hierbij zullen we je steeds adviseren wat de meest zinvolle stap is in het upgrade-traject.

Uiteindelijk is de beste manier om een LP12 te ervaren, deze te beluisteren. Maak eens een vrijblijvende luisterafspraak en leer wat een LP12 voor jouw muziekbeleving kan betekenen. De Linn LP12 is een product voor het leven en gaat door zijn productiekwaliteit ook gerust een heel leven mee!

LP12 BBGZ 001Technische kenmerken:

 • gepatenteerd extreem geruisarm lager
 • perfect uitgebalanceerd plateau met hoge massa
 • zeer stijve en stabiele plintconstructie uit massief hardhout
 • topplaat uit roestvast staal
 • zeer stil draaiende 24-polige synchroonmotor (of DC motor in de Radikal versie)
 • snaaraandrijving met extreem precies gedraaide poelie
 • upgradeable!

Video – Hoe werkt een Sondek LP12?

Voor al het laatste Linn Sondek LP12 nieuws, klik hier.
Linn Ekos SEElke Linn LP12 is op vele manieren te configureren en op te waarderen. De volgende onderdelen kunnen worden aangepakt:

 • Lager – Cirkus-kit voor LP12’s geproduceerd vóór 1994
 • Onderplaat – Solid Base, Trampolin
 • Sub-chassis – Standaard, Kore, Keel
 • Motorsturing/voeding – Majik, ‘Valhalla’, Lingo, Radikal
 • Toonarm – o.a. Linn Ekos SE, Akito
 • Element – o.a. Linn Adikt, Krystal, Kandid
 • Phono voorversterker – o.a. Linn Uphorik, Urika
 • Plint- Rosewood, Walnut, Oak, Cherry, Black Ash.

Wij kunnen op verzoek iedere upgrade laten horen, waarbij wij twee LP12’s opbouwen die alleen verschillen op hetgeen jij wilt vergelijken. Zo is het mogelijk een eerlijk oordeel te krijgen over de potentiële upgrade.

Wij werken niet met de gebruikelijke Linn indeling van Majik, Akurate en Klimax: bij ons krijg je altijd een LP12 op maat!

Onderhoud

Om maximaal plezier van je LP12 te hebben, is het essentieel dat deze in goede staat van onderhoud is en optimaal wordt afgesteld. Bij normaal zorgvuldig gebruik kan er eigenlijk niet veel mis gaan met je draaitafel. Toch is minimaal onderhoud erg belangrijk voor enerzijds de levensduur van het plateaulager en anderzijds het optimaal presteren van uw LP12.

De Sondek LP12 is inmiddels meer dan 40 jaar in productie. Een servicebeurt zal in veel gevallen geen overbodige luxe zijn. Veel eigenaren van zowel oudere als jongere (minder goed afgestelde) LP12’s waren ronduit verrast over de verbetering in klank die een eenvoudige onderhoudsbeurt teweeg bracht.

LP12 onderdelenWat houdt een onderhoudsbeurt in?
Allereerst het bekijken en reinigen van de draaitafel. Vervolgens controleren van de toonarm lagering en de uitlijning en staat van het element. Hierna volgt de controle van de vering, inclusief de rubber grommets. Tevens verwijderen wij de lagerolie, waarna het lager word gereinigd en gevuld met schone olie. Verder een algehele controle van de elektrische verbindingen alsmede alle bout- en schroefverbindingen met het juiste aantrekkoppel.

Hierna begint het afstellen van de ‘bounce’, het juist veren van het subchassis en de ‘cable dressing’ van de armkabel welke zodanig gemonteerd en geleid dient te zijn dat deze de juiste werking van de vering niet nadelig beïnvloedt.

Als alles wat hierboven beschreven staat, is uitgevoerd, volgt er een luistertest …

In het kort zijn bovengenoemde zaken essentieel om een goede werking en prestatie te verkrijgen. Belangrijk is te weten dat alle werkzaamheden conform Linn UK richtlijnen worden uitgevoerd met gebruik van originele Linn onderdelen.

Wat zijn de kosten?
De prijs voor een servicebeurt is € 90,25 inclusief BTW en € 70 voor een nieuwe snaar.

Wat brengt mij dat?

Uw LP12 slijt minder en houdt daardoor beter zijn waarde. Tevens presteert de draaitafel waarneembaar beter.

Hoe lang duurt een servicebeurt?
Afhankelijk van datgene wat wij aantreffen duurt een servicebeurt ongeveer 1 tot 2 uur. Uiteraard kun je bij de werkzaamheden aanwezig zijn.


Rebuild

Linn-LP12-full-package-DIYSoms is het raadzaam (bijvoorbeeld als de LP12 heel erg lang geen onderhoud heeft gehad of gewoon heel oud is) om deze geheel te ontmantelen: we demonteren dan de LP12 tot de laatste schroef, zodat alleen de plint overblijft als basis: alles wat er aan onderdelen afkomt wordt zorgvuldig gecontroleerd en alleen dan teruggemonteerd als het in onberispelijke staat verkeerd. Alles wat niet door de controle komt, wordt vervangen door nieuwe, originele Linn onderdelen. Dit leest als heel ingrijpend, maar meestal volstaat het richten van de topplaat, het vervangen van rubbers, veren en een aantal speciale moeren om de LP12 ‘ingrijpend’ beter te laten presteren.

De prijs voor bovengenoemde werkzaamheden is € 270,75 en € 70 voor een nieuwe snaar.


Plinten-service

De Linn LP12 is inmiddels 41 jaar in productie. Dus vinden wij het niet vreemd als je na decennia gebruik eens een nieuwe ‘look’ voor je LP12 wilt. Dat kan! Linn heeft plinten in diverse massive houtsoorten beschikbaar. Je kunt kiezen uit Rosewood, Walnut, Oak, Cherry en Black Ash.

De prijs voor een nieuwe originele Linn plinth is €635.00 Net als elk in de LP12 voorkomend onderdeel hebben wij deze plinten altijd op voorraad.

Ook is het mogelijk een originele plint in een (niet standaard-) afwerking naar keuze te laten vervaardigen door Linn.

Welke LP12 vraag of wens je ook mocht hebben: laat het ons weten, wij kunnen je zeker helpen!

Linn AkitoLinn Products maakt sinds 1980 toonarmen – maximaal dus bijna 35 jaar. Da’s best lang!

In die tijd kan er veel gebeuren: stoten, kinderhandjes, onbewuste mishandeling (elementschroefjes vastdraaien met de arm gemonteerd op de speler of te vast aandraaien van de collar), slijtage of gewoon vervuiling van de lagers.

Dit kan resulteren in ‘stroeve’ lagers, waardoor de arm veel minder ‘vrij’ kan bewegen in het horizontale en/of verticale vlak. De arm bemoeilijkt dan het element om zijn werk goed te doen. Immers, de naald dient de modulaties in de plaatgroef te volgen en niet ook nog een moeilijk te bewegen arm – letterlijk – op z’n rug mee te torsen. Dit is funest voor de muziekweergave en er is sprake van ernstig verhoogde slijtage van zowel de naald als de platencollectie.

Linn Basik LVXWelke armen betreft het?
Het meest verdacht zijn (uiteraard) de oudere armen: de Basik armen (v.a. 1980), de Akito (v.a. 1989), de Ittok (v.a. 1979) hebben het vaakst lagerproblemen maar ook jongere armen kunnen afwijkingen hebben.

Hoe stel je vast of er lagerproblemen zijn?

Zelf een lagertest doen is niet voor iedereen weggelegd. Als je de moeite neemt om met de LP12 bij ons langs te komen (wel graag vooraf afspreken), dan kan ik samen met jou een lagertest doen; dit is geheel gratis.

Wat als er lager problemen geconstateerd worden?
Linn UK repareert recent geproduceerde armen (tot ongeveer max 20 jaar oud) wel, maar oudere armen niet meer. Recent hebben wij echter een bedrijf gevonden dat elk voorkomend probleem aan Linn armen deugdelijk en relatief voordelig kan oplossen.

Linn Ittok
Wat zijn de kosten?

Voor een lagerrevisie van een Akito, Ittok, Basik of Ekos arm zijn de kosten €295,- inclusief BTW, verzenden vanuit Zevenbergen naar Schotland en terug. Voor het oplossen van grotere schades aan bovengenoemde armen geldt een prijsopgave vooraf. Echter: de prijsopgave wordt gedaan door de reparateur in Schotland, dus er zijn altijd transportkosten die wij doorberekenen (€40,-) mocht je besluiten je arm niet te laten repareren.

Woodsong lp12 japanese CherryAls Linn LP12 specialist vragen we ons voortdurend af wat er beter, of mooier kan aan de Linn LP12.

In het verleden heeft Beter Beeld & Geluid op verzoek van klanten speciaal gelakte plinten geleverd om zo een perfecte match te verkrijgen met het interieur waarin de LP12 staat opgesteld. Een mooi recent voorbeeld is een ‘Black Majik LP12’; een Majik LP12 met een matzwarte plint, top plate en plateau. Deze service blijven we aanbieden.

Woodsong Audio is een in Amerika gevestigd bedrijf dat wordt gerund door slechts één persoon: Chris Harban. Chris maakt uitsluitend plinten voor Linn, Garrard en Thorens 124 platenspelers.

lp12-koaBeter Beeld & Geluid is exclusief importeur van Woodsong Audio producten voor de Benelux.

We hebben nu de mogelijkheid om een plint aan te bieden in de meest exclusieve houtsoorten vervaardigd en afgewerkt in een kwaliteit die veel verder gaat dan een standaard LP12 plint. En dit niet alleen in uiterlijk! De strenge selectie van natuurlijk materiaal en de extreem nauwe toleranties die Chris Harban gebruikt in de Woodsong plinten, geeft ook een lift in de geluidskwaliteit van de LP12!

Hieronder een slide-show met voorbeelden van de ‘Reference’ serie plinten. De ‘Artist’ en ‘Private reserve’ plinten zijn zo mogelijk NOG exclusiever en mooier!

Voor nadere informatie en een indruk van de mogelijkheden bezoek je de site van Woodsong Audio en de oogverblindende ‘Gallery‘ met alle leverbare opties.

Karmen zwart detail

Karmen zwart detail

Karmen zilver detail

Karmen zilver detail

Beter Beeld & Geluid is de importeur van de producten van Tangerine Audio. Dit bedrijf bestaat uit Derek Jenkins – de oorspronkelijke ontwikkelaar van de Khan top-plate – en Mark Digman. Het eerste product van deze fabrikant is de Karmen, een ‘machined from solid’ aluminium top-plate voor de LP12.

De originele roestvrijstalen top-plate is gedurende het bestaan van de LP12 nooit dramatisch veranderd. De licht gebogen constructie wordt eigenlijk in de plint met voorspanning gemonteerd om te zorgen dat deze goed aansluit in diezelfde plint zonder ‘ratels’ en om te voorkomen dat deze doorzakt door het gewicht dat het subchassis en het plateau op de top-plate uitoefenen. Het gehele interne mechaniek van de LP12 hangt dus aan deze plaat, wat dit onderdeel erg belangrijk maakt in de constructie van de draaitafel. Door de gebogen constructie staan de veren echter zelden loodrecht omlaag (deze moeten recht worden gebogen bij opbouwen van de draaitafel). Ook is de top-plate door zijn plaatstaal van beperkte dikte buigslap en niet 100% stijf, waardoor geluidsenergie verloren gaat in trillingen.

Tangerine Karmen

Tangerine Karmen

De Karmen van Tangerine Audio heeft een prachtige afwerking in geanodiseerd ‘brushed’ aluminium in zwart of zilver en is gefreesd uit massief aluminium, wat goede trillingseigenschappen garandeert, met een hoge stijfheid bij een laag gewicht. Door de perfect vlakke constructie staan de veren loodrecht ten opzichte van de bovenplaat, wat laterale trillingen naar het subchassis vermindert en het instellen van een perfecte ‘bounce’ vergemakkelijkt.

Karmen cross brace

Karmen cross brace

In de LP12 zit ook een ‘cross brace’ die loopt van de voorkant naar de achterkant van de plint. Standaard is deze gemaakt van gebogen plaatstaal in een ‘u’-profiel. In het Karmen pakket zit tevens een vervangende cross-brace uit massief gefreesd aluminium. Dit onderdeel draagt ook sterk bij aan het verstijven van de LP12 constructie.

Wat doet de Karmen voor het geluid?
Ten opzichte van de standaard top-plate geeft de Karmen een vermindering van tijd-versmering over het gehele frequentiebereik, een betere muzikale en geluidstechnische focus en een betere volgbaarheid van vooral het laag. Timing, verstaanbaarheid en detaillering nemen allen toe. Het geluid krijgt tegelijkertijd zowel een zekere ‘lichtheid’ als een dosis zelfverzekerdheid mee. We spreken hier over significante verbeteringen! Dit overigens zonder nadelen: het geluid behoudt zijn ‘groove’ en nergens werd een deel van het frequentiebereik benadrukt.

De Karmen is zijn geld (1790 Euro exclusief montage) volledig waard wat ons betreft, omdat de verbeteringen op het niveau liggen van een Kore of zelfs Keel subchassis.

Karmen en Woodsong

Karmen en Woodsong

Tiger Paw logoTiger Paw on the moon

“To sum it up: with no doubt the best LP12 upgrade for the money ever made and by far. Great stuff!”hifible.blogspot.com

Wat is het?

De Tiger Paw Tranquility is een magnetische ondersteuning voor het lager van de LP12 die de mate van wrijving significant vermindert. Dit vertaalt zich in een verlaging van lagerruis en rumble.

 • Tiger Paw Tranquility
 • Tiger Paw Tranquility
 • Tiger Paw Tranquility
 • Tiger Paw Tranquility

Hoe werkt het?

Magnetische lagers zijn eerder gebruikt en worden nog steeds gebruikt door een aantal fabrikanten. Tranquility heft de spindle echter niet op van zijn puntcontact met de bodem van het lagerhuis, maar vermindert dramatisch de druk en wrijving tussen de twee oppervlakken – met wel 90%!

Tranquility heeft veel ontwikkeltijd gekost van een breed team draaitafelspecialisten. Een specifieke configuratie van magneten zorgt dat het veld perfect gericht is voor exact de juiste hoeveelheid kracht op de juiste plek.

Wat is de verbetering?

Een dramatisch ruimtelijkere, ‘stillere’ en stabielere weergave met meer rust, meer dynamiek, een betere gelaagdheid en meer muzikale coherentie en ‘flow’. De muziek is beter te volgen, met meer inzicht en betekenis. Ook slechtere opnames gaan veel acceptabeler klinken. De toegenomen resolutie staat in dienst van betere texturen en geloofwaardigheid, nergens wordt het meer ‘hifi’. In tegendeel!

Niet alleen zal de muzikaliteit dramatisch toenemen, ook zal het lager veel minder slijten. Tranquility is geschikt voor vrijwel alle LP12’s, ongeacht pre-Cirkus of Cirkus lager en met zowel standaard, Kore of Keel subchassis.

Installatie

Tranquility vereist geen modificatie of ontmanteling van je LP12. Het is wel raadzaam om door de iets toegenomen massa van het verende gedeelte van de LP12 het subchassis opnieuw af te laten stellen. Wij kunnen de montage en het opnieuw afstellen gratis verzorgen.

Zelf beluisteren?

Nieuwsgierig geworden? Kom jezelf overtuigen in ons LP12 atelier in Zevenbergen. We laten je graag het verschil horen tussen een LP12 zonder en met Tranquility upgrade.

Veelgestelde vragen

 1. Vraag: Zal de nabijheid van het element tot het magnetische van van Tranquility de weergave beïnvloeden?
  Antwoord: Nee… Het magnetische veld is extreem gelocaliseerd tussen de twee polen en door de magnetische compressie wordt dat veld zelfs nog verder gereduceerd. Het materiaal van het plateau zal het magnetisch veld nog verder reduceren.
 2. Vraag: Zal Tranquility de snelheid van de draaitafel storen?
  Antwoord: Nee… De magnetische schijven zijn zo ontwikkeld dat ze bij iedere oriëntatie hetzelfde veld houden en geen ‘voorkeur’ hebben. Tiger Paw heeft metingen verricht bij zowel de AC als DC (Radikal) motoren en zag identieke resultaten met of zonder Tranquility.
 3. Vraag: Wat kost de Tiger Paw Tranquility?
  Antwoord: De Tranquility heeft een prijs van €479,- inclusief montage.

Reviews van Tranquility

Het eerste officiele review van de Tiger Paw Tranquility is inmiddels gepubliceerd. Lees deze hier.

Op het Linn forum zijn ook al commentaren over Tranquility. Hier twee voorbeelden:

“The most noteworthy areas of improvement are; The music holds together as one complete entity. There is better stability. It flows along as one with the benefit of mono listening yet this is great stereo. Each record sounds like a better recording. There is higher resolution of detail. The extra information is of a positive nature. It is resolved into this whole and gives the music a little more insight and meaning.From this at times it seems to even impart slightly more emotion. The music is easier to enjoy and you could say without the Tranquility things are a little confused. Another highlight are the devastating macro dynamics and this on ESL 57. Plenty of other embellishments to notice with everything I have played. For example lower noise, soundstage, voices and piano all of it.

This is Musical. In the best tradition of Linn and Naim heritage. “

en

“The overwhelming difference is in a wonderful musical flow to any material tried so far (Steely Dan Gaucho, Weather Report first and eponymous album, Bill Evans and Oregon). It really draws you in to the music because the music just makes more naturally coherent sense. That is as best I can describe it but of course you do need to do yourself a favour and fit and hear it! The music is just much more lovely and enjoyable. Whilst the Radikal produces far more information than say Lingo 1, in terms of musical meaning, intent and contrast the TranQ is a delight.

For purposes of communicating to others (like this) my analysis as to why is as follows. There is so much more resolution that, instead of hearing extra ‘detail’ (a real Hi Fi term… do you ever talk about more detail after listening to a live concert?), the vinyl grooves are so well reflected in what you hear that each element of the music simply sounds subtly but very significantly more like its real life self. Very good product the TranQ and I think that fine though an LP12 can be without one … and clearly it can – it will produce significantly more enjoyable music with one in place.”

booplinth

Say boo!

Als specialist van de LP12 denk je dat je in de loop der tijd wel zo’n beetje alle mogelijke upgrades op de LP12 kent: de verschillende voedingen, subchassis, armen, elementen, bodemplaten, topplaten, plinten… Van die laatste categorie voeren wij al sinds precies een jaar de prachtige producten van Woodsong. De ongekend mooi afgewerkte en van de meest prachtige houtsoorten gefabriceerde plinten zijn niet alleen voor het oog, maar ook voor het oor een mooie verbetering. Maar dan komt er een product dat wij niet aan hadden zien komen…

booplinth

booplinth is de eerste uit een massief blok gelamineerd bamboe gefreesde plint voor de Linn LP12. Geen interne lijmverbindingen, geen schroeven, zwaluwstaartverbindingen of hoekverstevigingen, maar echt uit één stuk! De eigenschappen en structuur van bamboe zijn vergelijkbaar met carbon laminaat (lichtgewicht, stijf en sterk) en daardoor beter in staat is om ongewenste resonanties extreem te verminderen. Door de opbouw is iedere booplinth ook gegarandeerd even goed.

booplinth is door bovenstaande eigenschappen niet ‘zomaar’ een plint, maar maakt deze het mogelijk dat de LP12 nog meer informatie uit de groef haalt en veel schoner en ruimtelijker speelt zonder ook maar op enige wijze de muzikaliteit te verminderen, integendeel! booplinth is dus een echte upgrade die in mate van werking veel verder gaat dan we ooit voor mogelijk hielden. Of jij daar net zo over denkt, laten we je graag bepalen tijdens een demo.

booplinth is verkrijgbaar in 4 uitvoeringen: ‘Natural’, ‘Cherry’, ‘Ebony’ en ‘Black’.

De prijs van de booplinth bedraagt 2325 euro incl. montage.

Lees via de links hieronder de eerste reviews van booplinth:

Zie voor meer informatie de website van de fabrikant.

Jan met LP12Een gebruikte Linn Sondek LP12 aanschaffen… Hoe doe je dat, waar moet je op letten en wat zijn de valkuilen?

Inleiding
De Linn LP12 wordt sinds 1972 gemaakt en is door de jaren heen uiterlijk nauwelijks, maar innerlijk wel flink veranderd.

Bij normaal gebruik en regulier onderhoud door een specialist is een LP12 een platenspeler voor het leven. Dat is de reden dat een goed onderhouden LP12 van een jaar of twintig oud nu in de markt ongeveer hetzelfde bedrag kan opbrengen als deze destijds nieuw heeft gekost. Anderzijds kan er door de jaren heen een hoop misgaan waar je niks of weinig van ziet, terwijl de verkopende partij wel een vraagprijs heeft die een deugdelijke LP12 doet verwachten.

Als je op zoek gaat naar een gebruikte LP12 dienen de volgende vragen zich aan:

Wat is de leeftijd?
Elke LP12 heeft een serienummer op de achterzijde van de houten plint; hiermee kunt u bij ons informatie over het bouwjaar krijgen.

In welke staat verkeert het geheel?

 • Is het plateau-lager nog in orde?
 • Is de lagering van de toonarm in orde?
 • Zijn er zichtbare beschadigingen?
 • Zijn er gebreken?
 • Heeft een van de vorige eigenaren op eigen houtje ‘verbeteringen’ aangebracht?
 • Zijn er originele Linn upgrades uitgevoerd?

Linn heeft door de jaren de eigenschappen van het loopwerk verbeterd. De belangrijkste veranderingen zijn de veren, de sokkel (plint), het subchassis en de lagering. Al deze onderdelen zijn als upgrade verkrijgbaar voor oudere LP12’s.

Linn heeft naast verbeteringen aan het loopwerk ook nog ‘optionele’ upgrades uitgebracht, waarmee je de prestaties duidelijk tot enorm kunt verbeteren; hierbij kun je denken aan diverse voedingen, diverse subchassis’, de Trampolin bodemplaat, toonarmen, pick-up elementen en phono-versterkers.

Er zijn dus nogal wat variabelen en mogelijkheden en tal van aspecten die echt goed moeten zijn, anders zul je wel een LP12 bezitten maar nooit ervaren waarom de Linn LP12 zo bijzonder is.

Wat is verstandig om te doen?
Als je een LP12 op het oog hebt, kun je altijd bellen voor advies of instructies. Ook kunnen we een kosteloze aankoopkeuring met prijsadvies voor u doen. Je hebt dan een betrouwbaar beeld van de kwaliteit van het gebodene; het is verstandig om dit vóór aankoop te doen!

Als je maximale zekerheid wilt, dan heeft Beter Beeld & Geluid altijd wel een aantal gebruikte Linn LP12’s in voorraad die door ons geheel tot in detail zijn nagekeken. Met een goede garantie en tegen een reële prijs.

Voor beschikbaarheid: bel 06-29000582 of mail jan@beterbeeldengeluid.nl.

Nessie Vinylmaster

Nessie

Naast de bekende Okki Nokki leveren wij ook de wat luxere platenwassers van DRAA­BE Ana­lo­gue Au­dio Tech­no­lo­gies: de Nessie Vinylmaster en Nessie Vinylcleaner. Bijzonder aan deze Duitse machines zijn de ongewoon stille werking van de afzuiging (u kunt platen wassen terwijl de kinderen slapen) en (bij de Vinylmaster) de vrijwel volautomatische werking! Onderaan dit bericht een video met hoe dat wassen in zijn werk gaat.

De Nessie is een ontwikkeling van het bedrijf Draabe Technologies en komt voort uit duizenden uren experimenteren. Zo is de Nessie Vinylin schoonmaakvloeistof op maat gemaakt voor deze machines na talloze formules uitgeprobeerd te hebben.

Nessie Vinylmaster

Vinylmaster

De Nessie Vinylmaster is in staat zelf de perfecte hoeveelheid vloeistof te doseren vanuit zijn interne vloeistofreservoir en de dubbele nylon brushes bewegen perfect mee met een evt. kromming van de plaat. Een zware puck beschermt de labels tijdens het wassen. Een ingebouwde timer geeft aan wanneer de plaat schoon genoeg is (na ongeveer 2 minuten zowel vooruit als achteruit draaien van het plateau). Na het wassen zorgt de extreem stille afzuiging (op een lagere snelheid dan bij het wassen en wederom zowel voor- als achteruit) voor een perfect schone en droge plaat, die vrijwel direct in een (uiteraard nieuwe) binnenhoes kan.

Nessie VinylCleaner

Vinylcleaner

Voor een kleiner budget heeft DRAABE ook de Vinylcleaner in het programma. Deze gebruikt dezelfde afzuigtechniek als zijn grote broer. Er worden dezelfde componenten in gebruikt zonder compromissen. Ook de elektronische sturing van de afzuiging en de automatische wisseling van draairichting werden opgenomen in het ontwerp. Het uiterlijk van dik diepzwart acryl en een draaiplateau uit mat acryl combineren met verchroomde design- en bedieningselementen. Ook de zeer zware edele puck van verchroomd aluminium is uniek. Deze heeft aan de onderzijde een rubberafdichting die het label tijdens het wassen droog houdt, wat vooral bij een manuele platenwasmachine van belang is.
Het verschil met de Nessie Vinylmaster: bij de Vinylcleaner wordt de reinigingsvloeistof met de hand aangebracht en met de hand gewassen. Hiervoor wordt het Vinylin reinigingsmiddel in een handige spuitfles van 200 ml geleverd.

Resultaten

De resultaten met beide machines zijn verbluffend en het is echt een genot om deze te gebruiken! Neem contact met ons op voor een afspraak om een van de machines in werking te zien of zie de website van de fabrikant voor nog meer informatie! Klik hier voor de prijslijst (incl. 21% BTW).