Sony UHD projectoren

Sony UHD projectoren

Sony UHD projectoren – Home Cinema is dé manier om thuis van films te genieten zoals je dat in de bioscoop gewend bent. Bij het samenstellen, opbouwen en afregelen van een high-end Home Cinema installatie komt echter veel meer expertise kijken dan je misschien zou denken. Die expertise is in Nederland redelijk dun gezaaid en wie het beste van het beste wil, komt vroeg of laat bij Beter Beeld & Geluid in Hilversum terecht.

Een goed Home Cinema systeem is maatwerk en vereist meer en een ander soort expertise dan nodig is bij een goed stereo-systeem. Het doel van Home Cinema is volgens ons het op zijn minst evenaren en liever nog overtreffen van de bioscoop-ervaring. Daar hoort dus een groot scherm bij met een topklasse projector. En de ruimte moet ervoor aangepast worden. Al jaren werken wij met de projectoren van Sony, die in al die tijd steeds de maatstaf hebben gezet wat betreft betaalbare topkwaliteit.

Sony

Sony is als het gaat om Ultra HD projectoren op dit moment de absolute marktleider. Geen enkele andere fabrikant maakt in deze prijsklasse betere ‘4K’ projectoren. Veel concurrenten kunnen misschien wel 4K signalen accepteren, maar deze niet in de volledige resolutie weergeven (de zogenaamde ‘e-shift’ techniek). Daarnaast heeft Sony een enorme kennis opgebouwd met hun digitale cinema-projectoren en post-productie beeldbewerking. Die kennis geeft ze een ideaal uitgangspunt in de ontwikkeling van hun UHD projectoren voor de consument.

Maar wat betekenen al die termen eigenlijk? Eerst maar eens wat technische achtergronden…

Ultra HD of ‘4K’

Sinds korte tijd is er een nieuwe beeldstandaard, die de opvolger is van Full HD: Ultra HD of UHD. In UHD of ‘4K’ is het aantal pixels (de resolutie) toegenomen van 1920×1080 naar 3840×2160. Dat is een verviervoudiging! De belofte van UHD is dat het mogelijk wordt nog dichter op het scherm te kunnen ‘kruipen’ zonder de individuele beeldelementen te zien. Verder heeft Ultra HD een veel grotere kleurruimte (BT 2020 genaamd), zodat beelden veel natuurlijker ogen en de kijker eindelijk kan worden getrakteerd op bijvoorbeeld kleuren in het neon-spectrum, goud en diep oranje, wat in de eerdere kleurenstandaard (REC 709) niet mogelijk was. Ook het aantal beelden dat per seconde kan worden getoond is verhoogd naar 60, ten opzichte van de eerdere (op film gebaseerde) 24 frames per seconde. Hierdoor worden bewegingen natuurlijker en is er veel minder sprake van bewegingsonscherpte.

HDR – High Dynamic Range

Een van de belangrijkste ‘features’ van de nieuwe beeldstandaard is HDR. Deze functie geeft een veel groter dynamisch bereik dan eerder mogelijk was. Het menselijk oog heeft een ongelooflijk onderscheidend vermogen van het diepste zwart tot het felste licht en HDR probeert dichter bij deze menselijke perceptie te komen. De ‘highlights’ die in beeld kunnen voorkomen, zoals felle reflecties of het licht van een koplamp direct in de lens, zijn volgens de standaard tot 100x feller zijn dan het gemiddelde lichtniveau! Er zijn nog verschillende standaarden, zoals HDR10, Dolby Vision en HLG (Hybrid Log Gamma). Online streaming diensten als Netflix zijn al begonnen met het uitzenden van UHD/HDR materiaal en ook zijn er al UHD Blu-ray’s beschikbaar. De hoop is dat er op korte termijn een uniforme standaard zal komen.

Laser projectie

Feitelijk zijn ‘laser projectoren’ alleen uitgerust met een laser als lichtbron. Deze lichtbron verlicht zoals bij projectoren met een sterke UHP lamp nog steeds drie panelen voor de primaire kleuren (rood, groen, blauw). Dit heeft alleen wel een aantal sterke voordelen:

  • Minder lichtverstrooiing – Het licht dat uit de laser komt blijft gebundeld in een enkele straal, wiens ‘dikte’ lang hetzelfde blijft over grotere afstanden (tenzij de bundel door lenzen gaat).
  • Lage energieconsumptie – Normale UHP lampen verbruiken vrij veel energie en moeten een zo breed mogelijk spectrum aanbieden. Lasers hoeven slechts een enkele kleur te produceren (net als bij LED), wat veel efficiënter is.
  • Hogere lichtopbrengst met minder hitteontwikkeling – specifiek belangrijk voor HDR, waar veel licht nodig is voor het gewenste effect.
  • Lasers kunnen zorgen voor een wijdere kleurruimte en preciezere kleurverzadiging.
  • Vrijwel directe lichtkracht – Geen wachten meer op het opwarmen van de lamp. Ook geen lange afkoeltijd bij uitschakelen.
  • Langere levensduur – 20.000 uur is vrij gemakkelijk haalbaar. Dit elimineert de noodzaak voor het vaak vervangen van de lamp.
  • Weinig verloop – Het opnieuw kalibreren van de projector is onnodig, omdat lasers vrijwel geen verloop hebben in kleur gedurende hun levensduur.

Sony UHD projectoren - VPL-VW760ES

De Sony VPL-VW760ES

De VPL-VW760ES is het eerste laser-model projector van Sony onder de 20.000 euro. Door zijn stille werking en relatief kleine behuizing is deze makkelijk te integreren in iedere home cinema. Met zijn uitzonderlijke detailweergave, kleurzuiverheid en contrast brengt de VPL-VW760WES films echt tot leven. Het 4K SXRD paneel maakt gebruik van dezelfde technologie als bij Sony’s professionele cinema projectoren. De zeer scherpe 4K beelden (‘native’ 4096 x 2160 panelen) bieden viermaal de resolutie van Full HD en sleuren je de film in met een ongekende zuiverheid.

De ruime 2000 lumen lichtopbrengst zorgt voor levendige plaatjes, zelfs in niet volledig verduisterde ruimtes. De ultra-pure efficiënte laser lichtbron levert een constante helderheid, zonder de langzame vermindering die je hebt met een lamp. Door de lagere energieconsumptie en de langere levensduur zijn de kosten van het gebruik ook lager! Uiteraard is de projector geschikt voor 60 beelden per seconde, HDR en toekomstige software updates, wat de projector geschikt maakt voor alle huidige en toekomstige standaarden.

Demo?

Zowel de Sony VPL-VW760ES als zijn kleine broertje VPL-VW260ES staan bij ons demonstratieklaar. Wij hebben uiteraard ook alle apparatuur om deze projectoren goed te kalibreren (ook HDR en BT 20202).

Neem contact op!