Meridian Audio

Meridian is een merk met gevoel voor stijl, kwaliteit en innovatie. De ontwikkelaar Bob Stuart is de drijvende kracht achter het merk. Wereldwijd wordt met ontzag geluisterd naar deze digitale expert.

De apparatuur die uit zijn handen komt, produceert de meest pure muziek denkbaar… Vrij van vervorming en kleuring komt de essentie van iedere compositie naar boven. De ontwerpen van de vaste industrieel ontwerper – Allen Boothroyd – zijn absoluut tijdloos en constante soft- en hardwarematige opwaardering behoren tot de decennialange Meridian traditie.

Lees meer over de Meridian historie

De filosofie van Meridian Audio

Meridian Audio werd in 1977 opgericht door Bob Stuart en Allen Boothroyd, gebaseerd op hun geloof in gefundeerde technische kennis van audio en akoestische techniek en het belang van psychoakoestiek – het begrip van hoe we geluid ervaren en onze reactie daarop. Meridian staat voor innovatie – zo waren zij de eerste fabrikant met een actieve luidspreker – de M1 (1977). Ook waren zij de eerste met een werkelijk audiofiele CD-speler – de MCD, de eerste gescheiden loopwerk/DAC combinatie en de eerste digitale surround processor. Vele innovaties zouden nog volgen en Meridian loopt nog steeds voorop als het gaat om digitale audio.

Meridian Audio Prime en 818

Een belangrijk deel van de filosofie van deze Britse fabrikant is gebaseerd op het zo lang mogelijk digitaal transporteren van het audiosignaal. Dit idee lijkt relatief simpel, maar de uitvoering van deze filosofie is complexer dan in eerste instantie gedacht wordt. Vooral het behoudt van de correcte timing (het voorkomen van jitter) van het signaal is essentieel voor een natuurlijke klank uit ‘digitaal’. Meridian is een absolute pionier als het gaat om het minimaliseren van jitter.

Lees meer over het ontwerp van Meridian producten

Meridian Audio Explorer 2

MLP en MQA


MLP logoDe ontwikkeling van MLP (Meridian Lossless Packing) is het beste voorbeeld van de ‘digitaal tot in de speaker’ filosofie van Meridian. Deze ‘codec’ wordt nog steeds gebruikt voor opslag van audio op o.a. Blu-ray en DVD-Audio en werd ontwikkeld om audio-data op deze dragers compacter, maar zonder verlies van kwaliteit op te slaan. Het MLP protocol wordt ook gebruikt voor transport van audio binnen een Meridian systeem (bijvoorbeeld van bron naar luidsprekers).

mqa logoMQA staat voor ‘Master Quality Authenticated’. Meridian ontwikkelde dit geluidsformaat om met een beperkte bandbreedte hoge resolutie audiobestanden te kunnen distribueren en streamen. Voor een audio-bestand van 24 bit/192 kHz is slechts de data-rate nodig van een CD. Zonder MQA ligt deze normaal gesproken ruim 6x hoger! Dit maakt het mogelijk ‘Studio Master’ kwaliteit bestanden zelfs over mobiele Internetverbindingen te streamen zonder kwaliteitsverlies.

Maar dat niet alleen… MQA belooft studio-kwaliteit geluid zoals de artiest het bedoeld heeft. Bij digitalisering van muziek en het daarna weer naar analoog omzetten voor weergave, ontstaan timing-fouten en andere artefacten. MQA rekent met deze fouten af voor een geluid dat verbluffend dicht bij het oorspronkelijk studio-geluid komt.

Meer informatie over MQA

 

meridian-sooloos-logoMuziek streamen met Meridian Sooloos staat bijna synoniem aan gebruiksgemak en intuïtieve bediening met een extreem hoge geluidskwaliteit. Het is mogelijk de eigen CD-collectie te streamen, muziek te spelen vanaf TIDAL, Napster of Rhapsody, gedownloade muziek te importeren en spelen en Internet radio te luisteren. Zowel op een installatie van Meridian als van ieder ander merk.

U bedient het Sooloos systeem met de gratis iPad, iPhone, Touchscreen PC, Microsoft Surface, Windows of Mac App en multi-room is volledig schaalbaar en ‘plug and play’.

Download de Sooloos brochure

Meridian in beeld