Charisma Audio Reference One

Charisma Audio

Charisma Audio logo

Charisma Audio MC-2 - 2[custom_headline type="left" level="h2" looks_like="h3"]Achtergrond[/custom_headline]De Charisma Audio lijn MC-elementen is het geesteskind van Bernard Li, een absolute analoogfreak... Al meer dan 40 jaar bezit, recenseert - hij was editor gedurende 14 jaar bij het Hong Kong blad Audiotechnique - en beluistert hij de meest uiteenlopende elementen, toonarmen en draaitafels.

Charisma Audio MC-1 - 1Maar waarom zou een weldenkend mens in deze huidige tijd nog een nieuwe lijn MC-elementen introduceren? Het antwoord van Bernard is dat 'analoog' op een zeer overtuigende manier terug is en dat er meer en meer nieuwe audiofielen zijn die een draaitafel willen, meer en meer 'digitale' audiofielen die een draaitafel willen toevoegen en meer en meer oudere audiofielen die terugkeren naar analoog. De droom van Bernard was ooit een eigen merk elementen/toonarmen/draaitafel te hebben. Dit werd gerealiseerd toen hij een element-ontwerper en -bouwer ontmoette die een lijn elementen kon ontwerpen naar zijn eisen.

[custom_headline type="left" level="h2" looks_like="h3"]Waarom Charisma Audio[/custom_headline]Charisma Audio Reference TwoHet doel van Charisma Audio is simpel: het creëren van een lijn betaalbare, zeer hoge kwaliteit MC elementen. Door een enorme stijging in de vraag naar elementen, zien we een aantal nieuwe fabrikanten van toonarmen en draaitafels op de markt. Het aantal fabrikanten van nieuwe MC elementen is echter nog steeds zeer, zeer gelimiteerd. Bovendien zijn de meeste elementen-makers niet jong, met de meerderheid van hen boven de 60, zelfs 70 of 80 jaar. We zien ook dat sommige bestaande fabrikanten het moeilijk hebben met het bijhouden van de vraag.

[custom_headline type="left" level="h2" looks_like="h3"]Charisma Audio eigenschappen[/custom_headline]Bernard Li had een aantal specifieke doelen in zijn hoofd bij het ontwerpen van de Charisma lijn van elementen:

  • Hoge uitgangsspanning. Op de eerste plaats wilde hij dat zijn elementen vriendelijk zijn voor een phonotrap. Daarom hebben alle Charisma elementen een uitgangsspanning van 0,4 mV of hoger en matchen ze met een grote hoeveelheid phono-trappen op de markt.
  • Zo neutraal mogelijk. Ten tweede moesten de elementen zo neutraal mogelijk zijn. Hoe hoger het model, hoe beter hun resolutie, soundstage, frequentiebereik, gelaagdheid, kanaalscheiding en controle. Zo vond Bernard de Lyra elementen aan de 'dunne' kant en de Koetsus juist het tegenovergestelde. De Charisma elementen hebben derhalve geen voorkeur in de ene of andere richting.
  • Semi-open behuizing. Alle Charisma elementen hebben een open en luchtig geluid. Dit komt door hun semi-open behuizing. Veel 'naakte' elementen kunnen een beetje overhelder en dun klinken, terwijl sommige behuisde elementen wat donker en saai kunnen klinken. Zowel de MC-2 als de MC-1 hebben een dikke, 12 g aluminium body die aan de onderzijde open is.
  • Speciale cantilever materialen. De Charisma elementen hebben andere materialen voor hun cantilever dan gebruikelijk. Zo gebruikt de zeer betaalbare MC-1 een titanium en de duurdere MC-2 een saffieren cantilever (met een diameter van 0,32 mm!). De referentie-modellen zijn uitgerust met cantilevers van robijn.
  • Koperen 6N OCC spoelen. Voor een zo neutraal en natuurlijk mogelijke klank, zijn de spoelen gemaakt van een ultra-hoge kwaliteit 6N OCC koper
  • Verouderingsproces. Alle Charisma elementen gebruiken een rubber van speciale samenstelling dat door meerdere verouderingsprocessen een zo stabiel en betrouwbaar mogelijke werking heeft. De suspensie zal dus niet opdrogen of breken.
[custom_headline type="left" level="h2" looks_like="h3"]Modellen[/custom_headline]Zie hieronder de verschillende modellen van Charisma Audio. Naast elementen, biedt Charisma Audio ook een sublieme phono-trap aan die perfect combineert met de Charisma audio elementen.

MC elementen

Phonotrap