ARCAM


Arcam HDA serie - SA20 en CDS50

Arcam HDA serie – SA20 en CDS50

Arcam is gevestigd nabij de beroemde universiteitsstad Cambridge en is opgericht door twee vrienden met een passie voor music en electronica die elkaar tijdens hun studie ontmoetten.

Zij richtten in 1976 Amplification en Recording Cambridge op. Met de introductie van de A60 versterker werd de basis gelegd voor een innovatieve en vooruitstrevende fabrikant van hi-fi en AV producten.

Wij voeren als Beter Beeld & Geluid Arcam al vrijwel vanaf onze oprichting in 2004 en hebben veel ervaring met dit merk opgedaan in die tijd. Arcam producten klinken zonder uitzondering zeer goed en vooral ook muzikaal. Dit geldt zowel voor hun stereo producten als (en dat is bijzonder!) voor hun surround receivers, die weinig onderdoen voor hun stereo broertjes.

Dirac Live

De receivers van Arcam zijn uitgerust met Dirac Live, waar wij zeer enthousiast over zijn. Hieronder een uitleg waarom..

Wij zijn van mening dat room eq onmisbaar is in een surround receiver en Dirac Live is naar onze mening een van de allerbeste room eq algoritmes op de markt. Alle Arcam receivers zijn uitgerust met deze briljante geluidsverbeteraar! Achterkant AVR850 Arcam heeft de lijn van home-cinema componenten compleet nieuw ontwikkeld en de modellen SR250, AVR390, AVR550 en AVR850 uitgebracht. Hierbij hebben zij kritisch gekeken naar de juiste toevoegingen en features om het de concurrentie heel lastig te maken. Het design blijft vrij minimalistisch, zoals gebruikelijk bij Arcam en dat zorgt voor een simpele bediening. De implementatie van klasse-G versterking, de nieuwste codecs – waaronder Dolby Atmos en DTS:X – en de uiterst geavanceerde kamerakoestiek correctie Dirac Live maken deze producten zeer interessant.

Waarom Dirac Live?

De meeste ‘minimum phase’ kamerakoestiek correctiesystemen in A/V receivers, zoals Audyssey en Anthem Room Correction (ARC) corrigeren alleen de frequentierespons maar niet de impulsrespons. Dirac Live doet beide en het resultaat is een rechte frequentiecurve en een perfecte impulrespons.

Installatie

Setup DiracDe standaard installatie van de Arcam receivers is niet heel lastig. De receivers hebben intern zeven versterkerkanalen en kunnen dus gebruikt worden in 5.1, 7.1 of 5.1.2 (Dolby Atmos) opstellingen. Wanneer je een 7.1.4 Dolby Atmos opstelling wilt maken, dan moet er een extra eindversterker toegevoegd worden. De menustructuur is eenvoudig, maar de kracht van het systeem zit hem in de toevoeging van Dirac Live.

Setup Dirac Live

Setup Dirac levelsDe implementatie van Dirac Live bij de Arcam A/V receivers wordt gedaan middels een laptop die via het netwerk verbonden is met de receiver. De bijgeleverde microfoon van Arcam zou gebruikt kunnen worden, maar wij geven de voorkeur aan een beter gekalibreerde meetmicrofoon.

Dirac Live werkt met een goede wizard, die ook duidelijk uitlegt hoe de microfoon geplaatst moet worden en hoeveel metingen je moet doen. Tot zover niet heel complex en doordat Dirac Live ook een tijdscorrectie doet, is de meting v.w.b. afstanden en niveaus van de luidsprekers zeer accuraat.

Dirac - voor kalibratieDe volgende stap is complexer. Aangezien Dirac Live geen aanbeveling doet voor de target curve, zal de gebruiker deze zelf moeten definiëren. Hoewel sommigen misschien het uitgangspunt van Dirac Live al fantastisch zullen vinden (vrijwel rechte curve), zijn wij van mening dat een target curve bij home-cinema een essentieel onderdeel is voor de beleving.

In het referentie-systeem van Beter Beeld & Geluid met JBL Synthesis maken we ook gebruik van een zeer duidelijke target curve om de beleving en integratie zo optimaal mogelijk te maken. Het afstemmen van de target curve en de optimalisatie hiervan, kunnen helaas niet in een paar woorden worden uitgelegd. Beter Beeld & Geluid baseert deze op een industriestandaard, maar past hem wel aan voor de specifieke setup in de kamer. Daarbij houden we dus ook rekening met het karakter van de luidsprekers en de eventuele limieten die in acht moeten worden genomen.

Luisteren, ervaren, beleven…

Dirac na-kalibratieDe multi-dimensionale audio setup in de home-cinema bij Beter Beeld & Geluid voor Dolby Atmos en DTS:X is gedaan met Revel luidsprekers uit de Performa3 serie. Nadat het systeem is ingeregeld, gaan we eens goed zitten voor wat Dolby Atmos demo-clips.

Direct valt op dat klasse-G implementatie met Dirac Live zorgt voor een geluidsbeeld dat enorm veel snelheid en controle heeft. De surround bubble zorgt ervoor dat geen enkele luidspreker direct aan te wijzen is, wat een groot compliment is voor de versterker en de kalibratie.

Bij de film Teenage Mutant Ninja Turtles en de clip in de metro, is het moment wanneer Megan Fox overvallen wordt door haar belager uiterst intens. Wanneer we overschakelen naar muziek, zowel met Dolby Surround als met de native soundtracks, valt ook hier weer op dat de Arcam AVR850 muzikale controle biedt die wij niet zo snel hebben gehoord in deze klasse van A/V receivers.

Ook hier valt wederom de resolutie op die de Arcam AVR850 heeft, waarbij timing en snelheid – vooral ook door de implementatie van Dirac Live – het geluidsbeeld vrijheid en ruimtelijkheid geven. Er is geen sprake van verkleuring en/of versmering van de muziek en dat terwijl wij toch echt verwend zijn… Een groot compliment dus voor de muzikale prestaties!