Releaseparty UNIFONY

Releaseparty UNIFONY

Garmt van der Zel Nieuws, Showverslagen

Releaseparty UNIFONY

Releaseparty UNIFONY – Afgelopen zaterdag waren wij gastheer voor de officiële releaseparty van het album UNIFONY van Minco Eggersman en Theodoor Borger. Onder de gelijknamige naam opereren deze twee heren om samen unieke muziek te maken waarbij ze bij iedere release gastmuzikanten uitnodigen hun bijdrage te leveren. Op dit album was dat Mathias Eick, bekend van het beroemde ECM label. Het album is vooral opgenomen in de Pinna Studio van Theodoor, gemixt door Phil Brown en Adam Durbridge in de Miloco Studios (UK) en door Bob Ludwig gemastered bij Gateway Mastering (USA) en werd tijdens de releaseparty afgespeeld op luidsprekers van Grimm Audio.

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]UNIFONY[/custom_headline]

De samenwerking tussen geluidstechnicus/muzikant/componist/producer Jan (Theodoor) Borger en (soundtrack-)componist/producer/muzikant Minco Eggersman begon toen beide personen hun comfort zone verlieten en zich door elkaar lieten inspireren tot het maken van ‘vrije’ muziek, zonder teveel regels en vooraf vastgelegde partijen. Aanleiding voor deze samenwerking was hun gezamenlijke werk aan het album ‘Reservoirs’ van Minco, waarbij ze ontdekten dat ze veel overeenkomsten hadden in muzieksmaak. Zij benaderden trompettist Mathias Eick (bekend van het ECM label) om mee te werken en gaven ook hem volledige artistieke vrijheid.

De totstandkoming van dit album klinkt als een soort jongensdroom… Niet alleen wisten de heren studio technicus Phil Brown (o.a. Brian Eno, Pink Floyd, David Bowie & The Rolling Stones) te regelen voor de mixage van het album, voor de mastering is niemand minder dan de legendarische Bob Ludwig (Radiohead, Nirvana, Paul McCartney, Madonna, enz. enz. – Winnaar van 11 Grammy Awards) verantwoordelijk! Het ontwerp van de hoes tot slot is gedaan door niemand minder dan James Marsh, ook verantwoordelijk voor de hoezen van de albums van Talk Talk onder andere.

Vaak komen albums tegenwoordig tot stand zonder enig werkelijk fysiek samenspel van de verschillende muzikanten. Partijen worden op verschillende plekken ingespeeld en vervolgens samengevoegd en gemixt tot één geheel. Niet bij UNIFONY. Hier was juist het samenspel van groot belang en werd er eigenlijk op de ouderwetse manier opgenomen: tezamen spelend zonder tijdsdruk in de studio van Theodoor Borger en opname naar tape.

Eigenlijk was producer Phil Brown al met pensioen en liet zich met een gezonde tegenzin in met het project. Naarmate hij meer luisterde naar het materiaal en vooral hoe UNIFONY met veel vakmanschap de muziek vorm had gegeven, ontdooide hij en werd hij steeds enthousiaster voor het werk. Hij noemde het album zelfs een ‘Labour of Love’. De reden dat Theodoor en Minco zo graag met Phil Brown samen wilden werken was door zijn werk op de twee Talk Talk albums ‘Spirit of Eden’ en ‘Laughing Stock’, die een grote invloed hadden op beide muzikanten.

Bob Ludwig was na beluistering van het album zeer enthousiast geworden en vroeg de heren doodleuk ‘hoeveel geld ze nog over hadden voor de mastering’. Na het noemen van het relatief lage bedrag, ging Bob Ludwig akkoord! Het album deed hem denken aan het laatste album van Ryuichi Sakamoto, een groot compliment!

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Grimm Audio[/custom_headline]

De connectie tussen Jan Borger en Grimm Audio loopt via Eelco Grimm, die Jan als student had op de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Guido Tent en Eelco Grimm steunden vanaf een vroeg stadium bij de totstandkoming van het album en bij de opnames van het album is gebruik gemaakt van Grimm Audio luidsprekers, kabels en andere randapparatuur.

Grimm Audio is van mening dat het systeem een stap terug moet doen in de weergave en door zijn transparantie de opname volledig voor zichzelf moet laten spreken zonder eigen ‘inmenging’. Voor meer informatie over de samenwerking met UNIFONY, zie hier.

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Releaseparty UNIFONY[/custom_headline]

Door de connectie tussen UNIFONY en Grimm Audio en het feit dat wij dealer zijn van Grimm Audio luidsprekers en een geschikte ruimte ter beschikking hadden, werd besloten om het album te lanceren bij Beter Beeld & Geluid in Hilversum. Hierbij was ook Tongval aanwezig, het merk waaronder Minco Eggersman, Onno Groeneveld en Jedi Noordegraaf hele mooie bieren brouwen. Tijdens de releaseparty deed Tongval de gehele catering inclusief heerlijke hapjes en hun ‘Dubbele Tongval’, een dubbel bier met een zeer verfijnde smaak!

Uiteindelijk zo’n 30 man kwam om over de Grimm Audio LS1a luidsprekers met LS1 dmf subwoofers het album te beluisteren, waarbij Minco en Theodoor steeds tussen de nummers door op ontzettend onderhoudende wijze uitleg gaven en anekdotes vertelden over het opnameproces. Er werd met zeer veel aandacht en intens geluisterd naar de verhalen en naar de muziek, die ik in detail zal gaan bespreken als ‘muziektip’. Het mag ook duidelijk zijn dat de geluidskwaliteit over de Grimm Audio luidsprekers volledig in lijn was met de schoonheid van de muziek.

Hieronder wat foto’s van de zeer geslaagde en gezellige avond die zeker voor herhaling vatbaar is. Er komen immers in de serie nog meer albums aan…

Releaseparty UNIFONY