Gogo Penguin - A Humdrum Star

GoGo Penguin – A Humdrum Star (2018)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment


GoGo Penguin

GoGo Penguin

GoGo Penguin is een piano-trio uit Manchester. En dat is gelijk ook wel de meest kort door de bocht omschrijving voor deze jazzband ooit.

De drie bandleden (bassist Nick Blacka, pianist Chris Illingworth en drummer Rob Turner) maken losse Ambient Acid Jazz die meer weg heeft van breakbeat dance dan van jazz. De basis is iedere keer een complex ritme waar de pianist en bassist vrijuit over improviseren met vloeiende melodie- en warme baslijnen. In bepaalde opzichten heeft GoGo Penguin wel iets weg van Nik Bärtsch’s Ronin/Mobile. Het verschil is dat GoGo Penguin vooral leentjebuur speelt bij elektronische dansmuziek en Nik Bärtsch zich meer laten inspireren door minimal Music en klassieke jazz-improvisatie.


Gogo Penguin – A Humdrum Star

Het vierde album van de band heeft een sterk elektronisch gevoel. Normaal gesproken kan een jazztrio dat zich baseert op elektronische ritmes snel saai worden, maar daar heb ik bij dit album geen moment last van gehad. Dit komt zonder meer door de uiterste virtuositeit waarmee er gespeeld wordt. Dit zorgt bij ieder nummer weer voor spanning en vernieuwing. De zeer passende en fraaie productie is een belangrijk aspect in het slagen van dit concept. Een aanrader voor mensen die houden van elektronische dance van artiesten als Jagga Jazzist, Amon Tobin of in het algemeen van vernieuwende, goed gespeelde sfeervolle jazz met een duidelijke ECM-achtige sfeer.

Het album is in high-res te streamen vanaf Qobuz en TIDAL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *