Guillaume Meral – Impasse (2018)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment

Guillaume Meral

Guillaume Meral – Impasse – Als je onze muziektips volgt, zul je gemerkt hebben dat wij zo af en toe releases van het TRPTK label aanraden. In de meest recente releases kwamen wij deze parel tegen: Impasse van Guillaume Meral. Deze Franse topmuzikant startte met het spelen van de accordeon op zijn zesde. Een jaar later won hij al een prijs in de UNAF competitie in Parijs. Hij studeerde ook aan het Conservatorium van Amsterdam sinds september 2015 en werd recentelijk geaccepteerd aan de Royal Academy of Music in London voor zijn master. In zijn spel zoekt Guillaume het hoogste mogelijke technische niveau op om zijn kunst te brengen met muzikaliteit, gevoeligheid en authenticiteit.


Guillaume Meral - Impasse

Guillaume Meral – Impasse

Op zijn album ‘Impasse’ speelt Guillaume een vijftal compositie van Franck Angelis en een compositie van Sergei Voitenko. Bij het beluisteren van dit album werd ik overvallen door emotie: Het instrument van Guillaume zingt, kreunt en gilt met een sonore en warme schoonheid zoals ik dat nog nooit heb gehoord en het virtuoze spel kun je alleen ademloos ondergaan.

De composities van Angelis zijn melodieus, kleurrijk en zeer lastig te spelen, maar Guillaume heeft absolute controle over zijn instrument. De accordeon werkt bij mij altijd op mijn melancholische gemoed in en door de originaliteit en intensiteit van de composities en het spel werd ik compleet betoverd. De muziek werkt opwindend en zalvend tegelijkertijd.

Guillaume zegt over de muziek van Franck Angelis: “Een album opnemen toegewijd aan de Franse componist is iets dat ik altijd al heb willen doen. Zoals vele classieke accordeonisten groeide ik op met en improviseerde op zijn composities. Met het opnemen van Impasse, een stuk vol intensiteit, melancholie en woede, wilde ik expressie geven aan al die emoties door mijn spel. De keuze en volgorde van de stukken waren bedacht om de luisteraar Angelis wereld te ontdekken en waarderen door middel van vele kleuren.”


Guillaume Meral - Impasse

De opname

Ik beluisterde de TRPTK opname in een resolutie van 192kHz/24bit en begreep dat de muzikaliteit, gevoeligheid en authenticiteit die Guillaume Meral zoekt in zijn muziek perfect overeenkomt met de visie van het TRPTK label: geen detail wordt verhult, geen emotie blijft onontdekt, geen nuance wordt weggevlakt.

De keuze van een relatief droge close-up opname (je hebt het idee een meter voor de accordeon te zitten), geeft de muziek de intensiteit, directheid en dynamiek die het nodig heeft en zorgde bij mij letterlijk voor adembenemende momenten: confronterend op de meest zalvende manier denkbaar. De kwaliteit en transparantie van de opname – die compleet vrij is van hardheid, compressie of effect – is zoals altijd bij TRPTK uitmuntend.

Conclusie

Impasse is net zozeer een proeve van bekwaamheid van muzikant en opnametechnicus als een test voor de emotionele bestendigheid en concentratie van de luisteraar. Als je dacht dat accordeon niks is voor jou, think again! Guillaume Meral zal jou met het Impasse album betoveren. Duurde het album maar langer!

www.trptk.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *