Laagproblemen

Laagproblemen… En het belang van tuning…

Garmt van der Zel Blog Leave a Comment

Laagproblemen

Laagproblemen… En het belang van tuning… – Een klant die wij al wat langer kennen, schreef een prachtig review over ons bedrijf dat precies weergeeft hoe wij werken. Belangrijk hierin is dat het niet gaat om het ‘verkopen van een doos’, maar het gericht bieden van een oplossing voor een probleem of wens. Dit gaat gepaard met veel praten (vooral de klant), luisteren (door ons en luisteren naar verschillende spullen) en een beetje ‘out of the box’ denken af en toe.

In het geval van Jan Peter was de probleemstelling een veel te dreunende laagweergave in zijn nieuwe huis. In het vorige huis waren wij al eens langs geweest om de luidsprekers optimaal te plaatsen, maar wij waren er samen al snel achter dat er in dit huis meer moest gebeuren…

Ik laat verder Jan Peter aan het woord. Heel erg bedankt voor je uitgebreide verhaal!


“Ik ken Jan, Garmt en Bjorn van Beter Beeld & Geluid al wat langer en heb hen leren kennen als zeer vakbekwame mensen met stuk voor stuk passie voor muziek. Inmiddels draai ik al enkele decennia naar volle tevredenheid met een all-Naim set met sinds enkele jaren een Linn LP12 draaitafel.

Begin 2018 zijn we naar een akoestisch zeer harde nieuwbouw woning verhuisd (betonnen plafond en wanden, plavuizen en veel ramen) en we wonen hier inmiddels enorm naar ons zin. Echter, de audioset die in onze vorige (houtskeletbouw) woning zo fijn klonk komt hier niet tot zijn recht. Met name de lage tonen zijn door resonanties zo allesoverheersend dat er niet zonder forse ergernis naar muziek kan worden geluisterd.

Moderne interieurs: prachtig, maar akoestisch vaak een ramp…

Ten einde raad heb ik contact opgenomen met Garmt. Ik ken hem als iemand die a priori zoekt naar oplossingen waarmee je als klant het best geholpen bent, zelfs als dat betekent door te verwijzen naar een merk als dat niet door BB&G wordt gevoerd. Als eerste adviseerde hij me om de ruimte akoestisch aan te (laten) pakken. De luisterruimte hier is vooral een woonkamer en leefruimte voor ons gezin en we concludeerden als snel dat aanpassingen als forse bass traps aan muren een te forse impact heeft op onze inrichting.

Toen we toepassing van Linn’s Space Optimization bespraken, uitte ik mijn zorg dat ik de beleving en betrokkenheid van mijn Naim SuperUniti all-in-one in combinatie met Naim Allae speakers kwijt zou raken, omdat in mijn perceptie Linn toch een meer laidback sound zou hebben. Daarop nodigde Garmt me allereerst uit om al mijn apparatuur mee naar BB&G in Hilversum te nemen om in een demoruimte aldaar een en ander te beluisteren. Hij gaf hier de wijze raad dat hoe meer verschillende componenten je beluistert en vergelijkt, des te meer je leert.

In de akoestisch niet al te moeilijke demoruimte heb ik verschillende combinaties van de eigen Naim spullen vergeleken met Linn elektronica en andere speakers. Al heel snel kwam ik tot de conclusie dat ik een duidelijke voorkeur heb voor de klank van mijn eigen (Naim) speakers. Vervolgens heb ik de eigen Superuniti van Naim vergeleken met verschillende Linn combinaties zonder toepassing van Space Optimisation. Tot mijn verrassing miste ik qua beleving niets met een Linn Majik DSM all-in-one in combinatie met een Linn Majik 4100 eindversterker ten opzichte van de Naim. Hoewel de nieuwprijs wat hoger ligt speelt dit toch een klasse beter: verschillende muzieklijnen en instrumenten zijn beter te volgen en klinken minder “muddy”.

Naim Allae luidsprekers

Vervolgens is Garmt eind juni een hele middag hier geweest om het systeem te tunen. Opvallend is hoe zorgvuldig hij hierbij te werk gaat. Met verschillende tracks die specifieke eigenschappen van een set beter waarneembaar maken positioneert hij de speakers tot op 5 mm nauwkeurig. Vervolgens heeft hij de verschillende maten van de ruimte, speaker-posities en luisterpositie ingevoerd in de Linn software die vervolgens tot 100 Hertz de verschillende modi (frequentie en versterking) berekent. Er bleek inderdaad zeer veel mis in onze woonkamer: meer dan 10 verschillende modi, waarvan sommige met een versterking boven 40dB! Ik verwachtte dat de klus er toen opzat, maar niets bleek minder waar: de volgende uren werd Iedere modus door uitgebreide beluistering van diverse tracks ingeregeld (links-rechts, verzwakking). Hoewel ik wel duidelijke verschillen hoorde is het voor mij zonneklaar dat je dit moet uit laten voeren door een getrainde en ervaren expert als Garmt!

Linn Majik DSM, 4100 en Sondek LP12

Het resultaat is verbluffend goed. Ik heb niks aan beleving ingeboet en ik ontdek niet alleen nieuwe details in bekende albums, maar zelfs melodielijnen die me nooit eerder zijn opgevallen! De lage tonen zijn dan ook in balans met de rest van de muziek en er is bijvoorbeeld ook meer hoorbaar sublaag te onderscheiden.

We hebben nog nooit met zoveel plezier gewoond als nu in onze nieuwe woning en ik ben Garmt en Beter Beeld & Geluid dankbaar dat we nu ook met meer plezier dan ooit onze favoriete muziek kunnen beleven!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *