Hifi Plus test Lingo 4

Hifi Plus test Lingo 4

Garmt van der Zel Linn Sondek LP12 nieuws, Nieuws

Hifi Plus test Lingo 4Hifi Plus test Lingo 4 – De Lingo voeding voor de Linn Sondek LP12 AC motor is misschien wel de meest bekende en geliefde upgrade voor iedere LP12 bezitter met een Basik, Majik of Valhalla voeding. De Lingo is er al sinds 1990 en is sinds die tijd amper veranderd.

Lingo 4

Onlangs kwam echter een vierde generatie Lingo uit – toepasselijk Lingo 4 genoemd – die wel degelijk een enorme stap maakt ten opzichte van de Lingo 3. Vooral verantwoordelijk hiervoor is dat de twee sinussignalen die de AC motor aansturen bij Lingo 4 digitaal worden gegenereerd in een DSP, in plaats van dat deze tot stand komen door analoge oscillators, zoals in de oudere Lingo’s.

Hifi Plus test Lingo 4De zeer precieze signalen worden door een digitaal/analoog omzetter van audio-kwaliteit weer omgezet naar analoge sinussen die een klasse A versterker aansturen die weer de motor aanstuurt. Een sensor aan de binnenkant van het plateau zorgt net als bij de Radikal voor feedback van de actuele snelheid, zodat het plaat altijd perfect op de juiste snelheid loopt.

Lingo 4 tachometer

Lingo 4 tachometer

Om de nauwkeurigheid nog meer te verhogen, loopt de motor niet meer op een hoge spanning, maar gewoon op 12 V. Hierdoor kunnen er nauwkeurigere componenten worden gebruikt die niet op hogere spanning hoeven te werken.

Tezamen met een betere ontkoppeling van de motor, zorgt Lingo 4 voor een schokkende verbetering ten opzichte van eerdere generaties Lingo. De eerder ‘full-size’ behuizing van de Lingo 3 is bij de Lingo 4 bovendien afgeslankt naar een pure voeding (de elektronica zit ingebouwd in de draaitafel) die makkelijk kan worden verscholen. Dit scheelt weer een plek in het rack!

Hifi Plus test Lingo 4

In een door Alan Sircom altijd weer goed geschreven review, doet hij uit de doeken wat Lingo 4 bijzonder maakt. Enkele citaten uit het review:

“Tenzij de LP12 al een Radikal heeft of een aantal andere problemen die eerst moeten worden aangepakt, is de Lingo 4 simpelweg een ‘must-have’ toevoeging aan de LP12. Zelfs als je zoveel onderdelen in de LP12 hebt vervangen dat het amper nog een Linn is, zullen de prestaties van de Lingo 4 je overtuigen terug te keren naar de Glasgow manier. Zo significant is de verbetering.”

Hifi Plus test Lingo 4En de conclusie van Alan Sircom:

“De aanbeveling is tweeledig, maar in beide gevallen net zo ‘verplicht’. Als je al een Linn LP12 hebt met wat dan ook behalve een Radikal, leiden alle wegen naar Lingo 4 en zou je een luistersessie moeten boeken.

Toegegeven, als je een sessie van een uur boekt, zul je 10 minuten luisteren en de andere 50 minuten de demonstrator smeken je geld aan te nemen, maar het is alleen al waard de test te doen voor dat ‘oh wow!’ moment.

Het andere geval is de ‘from scratch’ nieuwe LP12 bezitter. Die valt met zijn neus in de boter omdat als deze een draaitafel op Akurate niveau koopt, de Lingo 4 daar al in zit. De totale ‘package’ is dus nog beter geworden. In andere woorden: die tweeledige aanbeveling is zo solide als maar zijn kan. De Lingo 4 is de beste LP12 voeding die nog een AC motor gebruikt. Als upgrade of nieuw aangeschaft: het is een echte parel!”

Kom luisteren!

Wij zijn het heel grondig eens met Alan Sircom en vinden dat iedere LP12 gebruiker die nog geen Radikal heeft en deze wellicht ook te duur vindt, op zijn minst zou moeten upgraden naar Lingo 4. Kom gerust luisteren in onze vestiging in Zevenbergen. Wij weten zeker dat je zelf ook overtuigd zult raken van de verbetering die de Lingo 4 brengt!

Nieuwsgierig naar een verslag van een luistertest tussen Lingo 3 en Lingo 4 die plaatsvond bij Beter Beeld & Geluid? Lees dan dit showverslag er nog eens op na.

Hifi Plus test Lingo 4