Showverslag ECM maand met Grimm Audio, Luxman en Manger

Garmt van der Zel Nieuws, Showverslagen

Showverslag ECM maand met Grimm Audio, Luxman en Manger – Om te vieren dat een groot deel van de ECM catalogus nu op de streaming-diensten Qobuz en TIDAL te vinden is, organiseerden wij twee shows rondom dit legendarische muziek-label.

Op zaterdag 9 december presenteerden wij de muziek van ECM Records op een set Grimm LS1a’s, gecombineerd met de LS1s subs. Op zaterdag 16 december gebruikten wij Luxman electronica en Manger luidsprekers. Hieronder de showverslagen van die dagen.

Wij willen alle aanwezigen en in het bijzonder Ron Ploeger van ecm-collector.com bedanken voor hun komst en hopen dat allen een leuke middag hebben gehad!

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]ECM maand[/custom_headline]Het vaak onderscheiden avantgardistische label ECM (Edition of Contemporary Music) staat bekend om zijn unieke jazz en klassiek (en soms een mix) in prachtige etherische klanksculpturen. De opnames van Manfred Eicher zijn wereldberoemd vanwege hun heldere en herkenbare klank. Voor veel producers is Eicher dan ook een lichtend voorbeeld.

De muziek is vaak van een tijdloze schoonheid en de catalogus is zo sterk, dat je je leven zou kunnen wijden aan het uitdiepen ervan. Nu de dagen wat donkerder worden, was er wat betreft muziek geen betere keuze denkbaar dan die van ECM en hebben wij getracht in twee shows om vele highlights van dit label de revue te laten passeren. Vanaf Qobuz… In High Res als dat voor dat album beschikbaar was!

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Grimm LS1a + LS1s – 9 december[/custom_headline]Op zaterdag 9 december speelden wij de muziek van ECM op de Grimm LS1a luidsprekers met LS1s subwoofers. De ongekende detailrijkdom en fantastisch lage ruisvloer van het systeem spanden samen met een perfecte neutraliteit en afwezigheid van vervorming. Het resultaat is een adembenemend boeiende gelaagdheid en een tintelende muzikaliteit en echtheid. Zie hieronder foto’s van de show (klik voor vergroting):

[columnize]

[/columnize] [custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Luxman en Manger – 16 december[/custom_headline]Op zaterdag 16 december speelden wij met een fantastische combinatie van de Manger p1 passieve vloerstaanders, gecombineerd met een C700u/M700u voor-/eindversterkercombinatie en DA-06u DAC van Luxman. Er werd een Melco N1A NAS/mediaspeler ingezet als bron voor de Luxman DAC en kabels waren van Grimm Audio en Cardas Audio. De snelheid en complete natuurlijkheid van de Manger luidsprekers is een fantastische combinatie met de kracht, rijkheid en pure muzikaliteit van Luxman. Een klankechte 3D ‘bubbel’ van kippenvelniveau. Zie hieronder foto’s van de show (klik voor vergroting):

[columnize]

[/columnize] [custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Ron Ploeger – ECM-collector.com[/custom_headline] Wij kwamen na het zenden van onze mailing over deze show in contact met Ron Ploeger, die zijn enthousiasme uitte over deze show. Ron is een verwoed verzamelaar van ECM albums op vinyl en absolute liefhebber en supporter van het label. Hij nam een selectie van de allermooiste ECM platenhoezen mee en vertelde verhalen over de achtergronden van het platenlabel. In samenwerking met Ron stelden we ook de uiteindelijke muzieklijst samenstellen. Kijk op de website ECM-collector.com voor het ‘levenswerk’ van hem en Manuel Schulz uit Zwitzerland.

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Playlist[/custom_headline] Wij hielden een playlist bij van de door Ron gespeelde tracks. Hieronder welke dat waren [artiest – track (album)]:

 • Ralph Towner – Oceanus (Solstice)
 • Bill Frissell – Shorts (In Line)
 • Carla Bley – Els Segadors (The Ballad of the Fallen)
 • Dino Saluzzi – Llamado Y Canto (Kultrum)
 • John Surman – My Friend (Such Winters Of Memory)
 • Pierre Favre Ensemble – Edge Of The Wing (Singing Drums)
 • John Taylor – Somewhere Called Home (Somewhere Called Home)
 • Zakir Hussain – Water Girl (Making Music)
 • Shankar – Ragam: Sankarabharanam (Pancha Nadai Pallavi)
 • Nana Vasconselos – If You Look (If You Look Far Enough)
 • Lena Willemark / Ale Möller – Trilo (Nordan)
 • Stephan Micus – Part 2: Passing Cloud (The Garden Of Mirrors)
 • Trygve Seim – Himmelrand I Tidevand – Part III (Sangam)
 • Thomasz Stanko Quartet – Soul Of Things, Var. 1 (Soul Of Things)
 • Sinikka Langeland Ensemble – Høstnatt pâ Fjellskogen (Starflowers)
 • Sinikka Langeland Ensemble – Saltstein (Starflowers)
 • Norma Winstone – Distance (Distances)
 • Nik Bärtsch’s Ronin – Modul 42 (Holon)
 • Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble – Regnantem Sempiterna (Officium)
 • Stephan Micus – The Bride (On The Wing)