Showverslag Grimm LS1a in surround

Showverslag Grimm LS1a in surround

Garmt van der Zel Nieuws, Showverslagen

Showverslag Grimm LS1a in surround

Showverslag Grimm LS1a in surround – Wat was het een bijzondere middag in onze vestiging in Hilversum! Om te vieren dat wij dealer zijn geworden van de werkelijk sublieme Grimm LS1a luidsprekers, vonden wij het passend om iets unieks te doen… Het afspelen van DSD opnames in surround met uitleg van de mensen die zelf deze opnames maakten.

Jared Sacks presenteert zijn opnames

Jared Sacks presenteert zijn opnames

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ class=”mtn”]De Muziek[/custom_headline]Jared Sacks van Channel Classics Records en Native DSD speelde vele van zijn prachtige opnames in surround. Vergezeld van prachtige anekdotes en wetenswaardigheden, wist Jared met zijn passie en humor iedereen te boeien.

Erdo Groot presenteert zijn opnames

Erdo Groot presenteert zijn opnames

Later in de middag werd Jared bijgestaan door Erdo Groot van Polyhymnia International, die drie surround opnames draaide die nog niet uitgekomen zijn en ook verbluffend klonken. Het is werkelijk een eer om deze twee ‘Tonmeisters’ te horen vertellen over (surround) opnames die over de gehele wereld worden gezien als behorend tot de beste die er gemaakt worden!

Eelco Grimm

Eelco Grimm aan het woord

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ class=”mtn”]De Grimm LS1a[/custom_headline]

De Grimm LS1a mag dan het voordeligste Grimm luidsprekersysteem zijn, maar er is werkelijks niets aan de klank dat je doet verlangen naar iets beters. In tegendeel! Het is ongelooflijk hoe snel, dynamisch, neutraal en open dit systeem speelt. Terecht kun je spreken van de mastering-studio in je eigen huiskamer (of demoruimte in ons geval). A/B vergeleken met de LS1 of LS1be zullen er zeker verbeteringen hoorbaar zijn in deze duurdere modellen, maar de prijs/kwaliteitsverhouding van dit luidsprekersysteem is echt ‘ongehoord’. Wij maakten op ieder kanaal gebruik van de LS1s subwoofers (LS1s-dmf op de twee fronts) om de weergave werkelijk full-range te maken op ieder kanaal, een noodzaak in deze grote demoruimte.

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ class=”mtn”]De Trinnov Altitude[/custom_headline]Het signaal dat naar de luidsprekers werd gestuurd, was afkomstig van de Trinnov Altitude. Dit is de meest geavanceerde surround processor op de markt en is in staat het signaal via AES/EBU direct digitaal aan de luidsprekers door te geven. Door de grotendeels neutrale laagweergave in de grote demoruimte bleek het niet noodzakelijk om de uitgebreide room eq van de Trinnov aan te spreken. Sterker nog, door het enorm rechte frequentie- en faseverloop van de luidsprekers en diens transparantie, bleek iedere verdere aanpassing een inbreuk te zijn op de natuurlijkheid. De Trinnov deed dus uitsluitend dienst als doorgeefluik, waarbij iedere speaker alleen minimaal op geluidsniveau en afstand (time alignment) tot de centrumplek werd gecorrigeerd. Als bron diende een Mac Mini met Roon Server, die de DSD files ‘on the fly’ omzette naar 24bit/176,4kHz. Omdat de Trinnov Altitude Roon-enabled is, kan deze zonder tussenkomst van extra hardware direct via het netwerk als Roon endpoint dienst doen. Perfecte geluidskwaliteit gecombineerd met perfect gemak!

Aandachtig publiek

Aandachtig publiek

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ class=”mtn”]Systeemdetails[/custom_headline]Even in het kort met welke spullen wij de demo hebben gedaan:

  • Mac Mini met Roon Server – muziek op USB schijf/stick
  • Trinnov Altitude als Roon endpoint en surround processor
  • Grimm LS1a met LS1s-dmf subwoofers (links en rechts)
  • Grimm LS1a met LS1-s subwoofer (center, surround links, surround rechts)
  • Grimm TPR AES/EBU kabels
[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ class=”mtn”]Bedankt![/custom_headline]Wij willen graag alle bezoekers bedanken voor hun aanwezigheid, alsmede Eelco Grimm en Guido Tent van Grimm Audio, Jared Sacks van Native DSD / Channel Classics en Erdo Groot van Polyhymnia. Het was een demo-dag om niet snel te vergeten!

 

De twee 'Tonmeisters'

De twee ‘Tonmeisters’ – op de voorgrond Jared Sacks, op de achtergrond Erdo Groot.

4K Showverslag Grimm LS1a in surround hrz 4:4:4 met HDCP 2.2