Linn Akubarik Katalyst… Wow!

Garmt van der Zel Blog Leave a Comment

Linn Akubarik Katalyst

Linn Akubarik Katalyst… Wow! – Het is af en toe geweldig om te ervaren hoe vrijwel onzichtbare upgrades een extreem effect kunnen hebben op de weergave. De ‘Katalyst‘ upgrade die ik laatste in de speakers bij een klant installeerde, is daar een goed voorbeeld van…

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Linn Akubarik Exakt[/custom_headline]De Linn Akubarik Exakt is eigenlijk geen ‘luidspreker’, maar een volledig systeem, waarbij eindversterkers, signaalbewerking (inclusief ‘Space Optimisation’ en filtering van alle units) in de luidsprekers gebeurt. Het signaal wordt aangeboden door een Linn DS(M).

Doordat het signaal zo lang mogelijk in het digitale domein blijft en alle bewerkingen in het digitale domein worden gedaan, krijgen ruis en vervorming geen kans en is de weergave vele malen schoner en nauwkeuriger. De Akubarik heeft een uitgesproken muzikale klank, die je diep inzicht geeft in muziek. De Akubarik probeert je niet te overdonderen met een indrukwekkend geluid, maar neemt zijn tijd je bijna onderbewust steeds maar weer de muziek in te trekken. De luidsprekers zien er bovendien fantastisch uit en hebben een laagweergave waarvan 99% van de passieve systemen alleen maar kan dromen.

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Akubarik Katalyst[/custom_headline]Katalyst is een compleet ‘redesign’ door Linn van hun DAC-architectuur, die al in de Klimax DS(M) een enorme verbetering had gegeven. Het was nu voor het eerst dat wij deze upgrade ook bij een klant thuis in zijn bestaande Akubarik Exakt luidsprekers installeerden.

Het verbazingwekkende was dat het verschil tussen de Akubarik Exakt en Akubarik Exakt met Katalyst nog groter was dan het verschil dat het gaf in de Klimax DS(M). Dit is naar mijn idee te verklaren uit het feit dat bij de Akubarik de DAC vrijwel aan het einde van de ‘keten’ zit, vlak voor de eindversterkers. Bij de Klimax DS moet het signaal eerst het apparaat uit, door interlinks naar de eindversterkers en van de eindversterkers met luidsprekerkabels naar de luidsprekers. Veel van de voordelen van Katalyst worden zo ongedaan gemaakt.

[custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Hoe klinkt dat dan?[/custom_headline]Het grootste verschil met Katalyst is dat de Akubarik een sprong maakt in detaillering en openheid. Dit is de audiofiele beschrijving. In de muzikale praktijk betekent het dat het veel makkelijker wordt om verschillende lijnen in de muziek te volgen en beter de verschillende texturen van instrumenten te ontdekken. Dit geeft gewoon meer betrokkenheid aan de muziek. Wow!

Het tunen van alle filters die Space Optimization creëert is natuurlijk de ‘icing on the cake’ (een proces waar we al snel tot 2 uur lang mee bezig zijn). En dan zal ik nog maar niet spreken van het uiterlijk van deze speakers. Ik vind dat ze werkelijk prachtig uitkomen in dit moderne interieur.

Linn Akubarik Katalyst

Linn Akubarik Katalyst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *