Macy Gray - Stripped

Macy Gray – Stripped (2016)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment


Macy Gray

Macy Gray (1967) staat vooral bekend om haar soulvolle R&B/pop met hits als “I Try” en “Why Didn’t You Call Me”. Ze ontving in totaal 5 Grammy nominaties, waarvan ze er eentje won.

Met dit tiende (!) album in haar carrière gaat ze een andere kant op – die van de Jazz… Gezien de enorme positieve ontvangst van dit album in de pers was dit geen slechte zet.


Macy Gray - Stripped

Macy Gray – Stripped

Op “Stripped” brengt Macy Gray nieuwe uitvoeringen voor haar eerder uitgebrachte songs (“I Try”, “Sweet Baby”, “She Ain’t Right For You”, “The First Time” en “Slowly”), covers van Metallica en Bob Marley (“Nothing Else Matters” en “Redemption Song”) en nieuwe nummers (“Annabelle”, “The Heart” en “Lucy”) ten gehore. Lucy is al improviserend tot stand gekomen en is wat mij betreft gelijk een van de beste nummers van de plaat. De twee covers zijn heel verrassend en ze weet deze zich mooi eigen te maken. De kwaliteit van het gehele album qua songs is behoorlijk hoog en vandaar is dit ook voor ons een muziektip voor de Jazz/Soul/R&B liefhebber. De muzikanten die meespelen zijn van enorm hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld gitarist Russell Malone, bekend uit de begeleidingsband van Diana Krall.


Chesky – Binaural Series

Bijzonder aan het album is dat deze is opgenomen in een kerk in Brooklyn. Er is uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke akoestiek en geen compressie gebruikt. Maar wat deze opname vooral uniek maakt, is dat deze door middel van microfoons in een kunsthoofd tot stand is gekomen. Met hoofdtelefoon teruggeluisterd, ervaar je bij deze opname een enorm geluidsbeeld, dat zich volledig overtuigend meters uitstrekt naar alle kanten.

Toen ik het album voor het eerst beluisterde, schrok ik enorm van de gitaar in het linker kanaal en keek in een reflex links van me, zo realistisch leek het… Erg fraai!

Hieronder is via een Spotify link het album te beluisteren, maar het is het echt waard om de high-res (24bit/96kHz) versie te kopen. Deze klinkt ten opzichte van de CD echt beter, laat staan t.o.v. de Spotify versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *