Slowdive Album

Slowdive – Slowdive (2017)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment


Slowdive Band

Slowdive: de band

Al bijna vanaf het eerste uur heb ik deze band met aandacht gevolgd. Met hun tegelijk melodieuze, dromerige, noisy en magistrale geluid, waren de eerste EP’s uniek en werden alom geprezen. Hun eerste album ‘Just for a Day’ (1991) kwam echter uit in een tijd dat ‘shoegaze’ muziek eigenlijk alweer uit de mode aan het raken was en werd destijds grotendeels negatief beoordeeld door de pers. Zo ging het ook met de opvolger ‘Souvlaki’. Het derde album ‘Pygmalion’ was zo afwijkend (maar van ongekende schoonheid) dat de band daarna door hun label Creation werd gedumpt. De cultus van de band bloeide pas veel later weer op, toen nieuwe generaties muziekfans de band ‘herontdekten’.


Slowdive Album

Slowdive: het album

In 2014 besloot de band weer bij elkaar te komen en samen te touren. Dit beviel zo goed, dat er nu een nieuw zelfgetiteld album van hen is verschenen dat 22 jaar na hun voorlaatste album nog steeds vers klinkt.

Als producer werd Chris Coady aangetrokken, die ook eerder albums van Beach House een prachtige sound meegaf. Hij zorgt voor een groots en open geluid dat de luisteraar in de muziek trekt. Fraai!

Het album begint al direct met dromerige gitaaraccoorden in een bad van nagalm, hiermee de toon zettend voor de nummers die volgen. Zonder uitzondering zijn de melodieën tranentrekkend mooi, zoals van Slowdive gewend en is de samenzang van Rachel Goswell en Neil Halstedt (bijna onherkenbaar vervormd in het eerste nummer) ‘hemels’ te noemen.

De eerste noisy single ‘Star Roving’ staat garant voor kippenvel en ook de andere single ‘Sugar for the Pill’ behoort tot hun beste werk. Bijzonder is de track ‘Falling Ashes’, die volgens interviews van de bandleden meer richting de toekomst van de band wijst. Ik kan nu al niet wachten op een volgend album van deze briljante band!


Kort geleden zag ik de band live in actie in het Paard van Troje en mag zeggen dat na zo lang wachten (ruim 20 jaar) dit een emotionele belevenis was…

Voor iedereen die houdt van een ruig, dromerig gitaargeluid en mooie melodieën is dit album (in eigen beheer uitgebracht) absoluut een aanrader.

Voor mensen wie de namen Ride, Lush, The Verve, Cocteau Twins of eerdere genoemde Beach House iets zegt, is dit album een absolute must. Wat mij betreft een meesterwerk in het (shoegaze/dream pop) genre…

Hieronder de tweede single ‘Sugar for the Pill’ en een live uitvoering in het Paard van Troje van ‘Star Roving’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *