paper motion

Paper Motion – Paper Motion (2017)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment


paper motion band
Paper Motion Band

Paper Motion: de band

“We think music is the greatest of all art forms. With its undeniably temporary nature, we feel it is the perfect reflection of the very banal, but nevertheless inescapable truth we face everyday. All must go. The experience of living as a tiny flash of light between two periods of eternal darkness. In music, we explore the sadness in feeling joy, and joy in feeling sadness this brings. We get inspired by the noise around us and the silence within us, and try to make music that moves us when we play it . We hope you feel the same way too.” – Paper Motion

 

Paper Motion is een band die is opgericht in 2012 en bestaat uit vijf mannelijke muzikanten die al lange tijd met elkaar samenspelen en overduidelijk absolute ‘muziek-freaks’ zijn. Dit is goed te horen in het muzikaal brede, maar toch coherente resultaat van hun samenwerking en de passie in hun spel, dat de luisteraar absoluut niet koud laat.

Zij debuteren met een zelf-getiteld album dat op het audiofiele label TRPTK is uitgekomen als CD en als download. Bijzonder is dat dit het eerste ‘prog rock’-album is dat volledig volgens audiofiele principes in DXD resolutie is opgenomen.


Paper Motion Cover

Paper Motion: het album

De term ‘prog-rock’ voor dit album is snel gekozen, maar ik hoor ook enorm veel andere stijlen op dit afwisselende album. Zoals post-rock (Mono, Mogwai, Bark Psychosis), indie-rock (Radiohead, Placebo) en slow-core/shoegaze (Low, The Verve)… Deze amalgaam klinkt ondanks de vele invloeden echter toch zeer origineel. De zanger heeft een interessant, breekbar en heel eigen stemgeluid en de diverse tempo/stijl-wisselingen in het album zorgen regelmatig voor kippenvel. De melodieën en sfeer zijn vrijwel zonder uitzondering melancholisch en de teksten cryptisch.

De Songs

Grey One‘ begint de plaat mysterieus droevig en rustig, met een mooie opbouw naar een epische ‘huilende’ gitaarsolo. ‘Arouse‘ is meer up tempo, met strak en knap drumwerk. Het spannende ‘Red‘ begint met een elektronische beat, lieflijke zang en elektronica en verrast de luisteraar na een ‘doomy’ gitaar-eruptie met een weldadig lieflijk einde. ‘Downfall’ begint met alleen gitaar en zang en ontvouwt zich met weer die ‘huilende’ post-rock gitaar en explosief drumwerk. ‘Gloom‘ vervolgens doet denken aan de betere Radiohead tracks en dat is een gigantisch compliment! ‘Cease to Exist‘ komt op mij over als een strijdkreet vóór het leven en Au Revoir‘ is een bijzondere instrumentele track met een prachtige trompet(!)-solo en weer die mooie opbouw. Afsluiter ‘Animals‘ weet met zijn pakkende melodie en hoopvolle, cryptische teksten het album tot een positief einde te brengen.

Avontuurlijk en muzikaal

Gezien als geheel weet dit album de luisteraar te boeien, voeden en inspireren. Er staat geen enkel slecht nummer op de plaat en ieder nummer heeft zijn geheel eigen sfeer. Omdat ik vermoed dat de teksten net zo inspirerend zijn als de muziek, zou ik wel willen dat ik deze beter zou kunnen verstaan. Ik weet zeker dat dat zou bijdragen aan de zeggingskracht van de muziek.

Paper Motion: de opname

Paper Motion is voor het audiofiele label TRPTK de eerste rock-opname en is wat mij betreft direct een schot in de roos! Als alle rock-opnames zo zouden klinken, zou de volumeknop bij mij thuis veel vaker omhoog worden gedraaid! Met veel respect voor de muziek en de muzikanten krijgt ieder instrument en geluid zijn plek en klinkt een drumstel eindelijk eens (bijna) zoals hij ook in het echt klinkt.

Nergens klinkt de opname hard of gecomprimeerd (naar mijn idee is er amper compressie gebruikt) en is het bij iedere track weer genieten van de enorme dynamiek en vrijheid in het wijd open geluidsbeeld zonder overdadige galm. Het is dapper van de band om zich zo bloot te leggen in de productie, want alles is te horen in deze loepzuivere en perfect gedefinieerde opname. Wederom referentiemateriaal van TRPTK dat ook uitstekend op een goede hoofdtelefoon tot zijn recht komt.

Klinkt het album rommelig of ’te dynamisch’, ligt dat niet aan de opname, maar aan je set. Gegarandeerd!

Zoals gebruikelijk is het album in diverse kwaliteiten te downloaden of te koop op CD in een prachtige kartonnen long case.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.