Brian Eno - Reflection

Brian Eno – Reflection (2017)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment


Brian Eno

Brian Eno

Brian Eno is wellicht het meest bekend als de muzikant die uitvinder is van de term ‘ambient music’. Hiermee bedoelende een muzieksoort die net zo goed kan worden genegeerd als muzikaal behang, als naar worden geluisterd op een meer intellectueel niveau. Naast muzikant is Eno ook professor en denker.

In zijn ambient werken is Eno altijd op zoek naar schoonheid die tegelijkertijd vormeloos is. Een aantal van zijn meest beroemde ambient albums zijn Thursday Afternoon, Apollo, Music For Airports, Ambient 1 t/m 4, The Shutov Assembly, Neroli en Lux.


Brian Eno - Reflection

Reflection

Om nou te zeggen dat ‘s mans 26e solo-album zijn nieuwste ambient-album is, is te makkelijk… Hij zelf vindt dit album de meest doorontwikkelde van al zijn pogingen.

Het album duurt 54 minuten en is volledig door een algoritme gegenereerd. Dit noemt hij zelf ‘generative music’ – door de computer gegenereerde muziek, die deels door willekeur en deels door een sturing van parameters tot stand is gekomen.

De muziek nodigt uit tot een staat van reflectie – wellicht daarom de titel – en ontspanning. De perfecte muziek wat mij betreft om mee in slaap te vallen. Toch is de muziek boeiend genoeg om met meer aandacht naar te luisteren, omdat je steeds benieuwd bent wat er ‘om het hoekje’ zal gaan gebeuren….


iOS/APT App Reflection

Reflection ‘App’

Voor Apple TV en iOS heeft Eno tevens een App uitgebracht, die muziek genereert die nooit hetzelfde is en rekening houdt met de tijd van de dag en de tijd van het jaar. Voor 40 euro kun je op die manier eeuwig naar nieuwe muziek luisteren, uiteraard wel binnen de grenzen die Eno heeft gesteld aan deze compositie.

Persoonlijk vind ik de App meer de moeite waard dan het album, omdat de App je de meest ware versie van het Reflection concept geeft.

Ik ben benieuwd waar Eno als het volgende mee komt. Hij blijft vriend en vijand verbazen met zijn fascinerende muzikale ideeën.

Via de officiële website van Eno kun je een van de versies van het album aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *