Aeon Trio – Elegy (2017)

Garmt van der Zel Muziektips 1 Comment

Aeon Trio - Elegy

Aeon Trio

“Music can minister to minds diseased, pluck from the memory a rooted sorrow, raze out the written troubles of the brain, and with its sweet oblivious antidote, cleanse the full bosom of all perilous stuff that weighs upon the heart.” – William Shakespeakere

Het ‘Aeon Trio’ bestaat uit de celliste Maya Fridman, pianiste Atzko Kohashi en staande akoestische bassist Frans van der Hoeven.

Samen vormen zij een jazz-trio dat qua idioom veel verder gaat dan alleen ‘jazz’. De piano en bas zetten absoluut een jazz-geluid neer, maar de cello van Maya Fridman zorgt dan weer voor een klassiek-‘feel’, dan weer voor een avant-garde inslag. Ondanks de compleet eigen stijl van ieder van de muzikanten, is hun samenspel magisch en in dienst van de composities.

Maya Fridman en Atzko Kohashi

Elegy

Op het album worden composities gespeeld van o.a. Carla Bley (Útviklingssang), Ornette Coleman (Lonely Woman), Antônio Carlos Jobim (Zingaro, Luíza) en John Williams (Elegy). Ook wordt er een klassiek fragment van Gabriel Fauré gespeeld (Lamento) en enkele nummers van Atzko Kohashi/Aeon Trio zelf, die absoluut niet onderdoen voor de covers.

Alle composities zijn op sublieme wijze ‘eigen’ gemaakt in de uitvoering en instrumentatie en nergens klinkt het geforceerd of opgelegd. Vooral de soms lieflijk en zacht, dan weer hard en op de kam gespeelde noten van Fridman geven de muziek een grote dynamiek en expressie, met veel kippenvelmomenten, vooral in de ‘Lonely Woman’ en ‘Lamento’ tracks. Wat een veelzijdige en spannende celliste!

Brendon Heinst

TRPTK

De opname, mixage en mastering zijn gedaan door Brendon Heinst van het audiofiele label TRPTK. Door gebruik te maken van de beste microfoons, high end kabels en ‘custom-built’ electronica, werd voor dit album een verbuffend echte klank geregistreerd die doet denken aan de beste ECM opnames. Het klink allemaal zeer transparant, warm en direct – gewoon een opname van absolute referentieklasse.

Leuk detail is dat voor de monitoring gebruik is gemaakt van de Dutch & Dutch 8c – ook naar onze mening een verbluffend eerlijke high-end luidspreker.

Het album is opgenomen in 24bit/352.8kHz DXD formaat en is te downloaden in vele kwaliteiten (ook DSD) en uiteraard ook op CD verkrijgbaar. Voor de diverse mogelijkheden zie de download-pagina van Elegy op TRPTK.com.

Maar kijk niet alleen, download ook gewoon dit fascinerende en betoverende album!

Comments 1

  1. Pingback: Maya Fridman - Red Velvet (2017) - Beter Beeld & Geluid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.