nils-petter-molvaer-buoyancy

Nils Petter Molvaer – Buoyancy (2016)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment


nils petter molvaer - buoyancy

Nils Petter Molvaer

Al sinds het bijna legendarische album ‘Khmer’ op het ECM label volg ik deze trompetgrootheid, die tezamen met o.a. landgenoten Bugge Wesseltoft en Eivind Aaarset de zogenaamde Noorse ‘Nu-jazz’ een gezicht gaf. NPM smeedt rock, country, jazz, electronica en ambient tot een naadloos en altijd melodieus geheel. Zijn toon is veelal melancholisch en introspectief en nooit zonder emotioneel effect op de luisteraar. Invloeden van Jon Hassell en Miles Davis werden vooral in het begin van zijn carrière veel genoemd, maar hij heeft al ver voorbij deze invloeden jarenlang een volstrekt eigen en uniek geluid.


Nils Petter Molvær

Buoyancy

Met zijn nieuwe album ‘Buoyancy’ (wat zoiets betekent als opgewektheid) gaat hij verder waar hij met zijn vorige album ‘Switch’ begon. Ook hier een belangrijk aandeel pedal steel gitaar van Geir Sundstøl, perfect aangevuld met het stevige drumwerk van Erland Dahlen (drummer van o.a. Madrugada).

Het samenspel van de muzikanten is hypnotisch en bijna telepatisch. Het is duidelijk een hechte band. De composities zijn werkelijk ijzersterk en de productie is extreem dynamisch en goed gedaan. Ik kocht het album in 24 bit/96 kHz op Qobuz.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *