Ben Lukas Boysen - Spells

Ben Lukas Boysen – Spells (2016)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment

Ben Lukas Boysen - Spells

Op dit moment is er een grote belangstelling voor Neo-klassieke, moderne, sfeervolle en melancholische muziek (noem het hoe je wilt). Vooral door populariteit van artiesten als Nils Frahm en Ludovico Einaudi. Wat eerder een goed bewaard geheim was, wordt nu opgepakt door meer en meer luisteraars.

Uiteraard is Nils Frahm met zijn amalgaam van elektronica en modern klassiek wel de belangrijkste pionier in dit subgenre. De belangrijkste vertegenwoordiger voor dit soort muziek is zijn label Erased Tapes. Ben Lukas Boysen is met zijn album ‘Spells’ de nieuwste aanwinst voor dit label. Een Berlijnse muzikant – klassiek geschoold sinds zijn 7e en de zoon van een opera-zanger. ‘Spells’ is (hoorbaar) gemixed en gemastered door Nils Frahm zelf.

Boysen werkt met geprogrammeerde piano en gastmuzikanten waarmee hij zeer emotioneel geladen arrangementen bouwt. Zo spelen onder andere een harpiste – Lara Somogyi – in het majestueuze en atmosferische ‘Sleepers Beat Theme’ mee en een cellist – Anton Peisakhov – in het melancholische nummer ‘Golden Times 1’, dat een prachtige opbouw kent.

Meer highlights zijn ‘Nocturne 4’, een episch en zwaar nummer met een post-rock gevoel dat doet denken aan Sigur Ros of Radiohead. De track ‘Keep Watch’ die erna komt is ook tranentrekkend mooi en geeft duidelijk weer dat Boysen al wat ervaring achter de rug heeft als componist van soundtracks – onder andere voor Marvel en Amnesty International.

De acht tracks zijn – zoals gewoonlijk met Frahm als producer – zeer smaakvol groots en warm opgenomen, compleet met enorme nagalm en wat lijkt op tape-ruis. Het geeft de muziek een kloppend hart mee. Het album is (op CD, vinyl, maar ook in 24 bit WAV) te kopen of direct te downloaden van de site van Erased Tapes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *