Nik Bärtsch’s Mobile – Continuum (2016)

Garmt van der Zel Muziektips Leave a Comment

Nik Bärtsch's Mobile - Continuum

Nik Bärtsch’s Ronin Live (ECM, 2012) was een nogal grensverleggend werkje in de jazz, dat de ‘zen funk’ van deze meester in perfectie ten gehore bracht. Hij komt nu weer terug met zijn akoestische groep Mobile, voor het album Continuum. Clarinettist Sha en drummer Kaspar Rast kwamen mee vanuit Ronin en Nicolas Stocker op drums en percussie maakt het quartet compleet. Zelfs een strijkkwintet speelt mee op drie van de acht tracks.

De groep Mobile bestaat al bijna 20 jaar als een uiting van Bärtsch’ visie van gestyleerde en geformaliseerde muzikale structuren met invloeden die culturen en genres overstijgen. Het resultaat is muziek die zowel gedisciplineerd als elastisch klinkt met een bijna academische, maar ook zeer ‘groovy’ beat.

Nik Bärtsch's Mobile

“Modul 29_14” begint het album zachtjes; een repeterend patroon van noten en akkoorden dat overgaat in een repetitieve funky stijl. “Modul 12” is minimalistisch met hoofdzakelijk piano en brushes, maar hoe spannend! Op “Modul 18” horen we voor het eerst de strijkers, die meer textuur toevoegen dan de melodie dragen. “Modul 5” is een mooi staaltje snel pianowerk van Bärtsch en op “Modul 60” komen de strijkers pas echt goed naar voren in een dramatisch klinkende compositie. Het lange “Modul 44” heeft een gelijksoortige sfeer, maar de strijkers worden nu nog meer gebruikt om de sfeer op te bouwen.

Continuum is een van de beste albums die Nik Bärtsch tot nu toe maakte. Waar Ronin gaat voor een heel strakke en minimalistische benadering, is deze Mobile plaat losser en afwisselender. De strijkers voegen veel diepte en gevoel toe aan de muziek en het samenspel is zoals altijd van een telepatisch niveau.

Uiteraard is de geluidskwaliteit zoals bekend van ECM en Manfred Eicher weer om door een ringetje te halen. Het zet de kers op een toch al zeer smakelijke taart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *