Linn Akurate LP12

Linn Akurate LP12 / Linn Krystal review in Stereoplay

Garmt van der Zel Linn Sondek LP12 nieuws, Nieuws

In de Stereoplay van april 2016 is een Linn Akurate LP12 / Linn Krystal review verschenen. Zowel de Akurate LP12 als de Krystal worden zeer goed beoordeeld.

Linn Akurate LP12 review


Linn Akurate LP12De Linn Akurate LP12 is zit wat betreft prijs en uitrusting in de ‘middenmoot’ van het LP12 gamma. Linn noemt het model ‘loaded with upgrades’. Zo is dit model t.o.v. de Majik LP12 uitgerust met een Kore in plaats van een standaard subchassis, een Akito in plaats van een Pro-Ject arm en een Krystal in plaats van een Adikt element. Stereoplay zegt over de speler:

De LP12 hoeft zich klankmatig voor niets en niemand te verbergen en legt zijn eigen lat zo hoog, dat de eerder genoemde slagschepen [massaloopwerken] rood aan zouden lopen – als ze dat zouden kunnen.

Linn Krystal

Linn Krystal review


De Krystal is het nieuwste MC element van Linn en krijgt echt een ‘rave review’. Vooral de enorm stille loop in de groef wordt geprezen. Onterecht wordt overigens beweert dat de Krystal net als de Kandid uit de Lyra-stal afkomstig is – de Krystal wordt namelijk gemaakt door ‘Armour’, die ook de Goldring elementen fabriceert.

De Krystal is een ‘naakt’ element en net als bij de Kandid is de body gemaakt van ‘aircraft grade’ aluminium. Het element heeft een heel gezonde uitgangsspanning van 0,75 mV, wat hem een dynamische, pakkende klank geeft. De metingen van het element en de lof van de redactie waren zonder kritiek:

Het effect [van lage plaatruis/contactgeluid] is hoogst opmerkelijk en verbetert de ‘signaal-ruis verhouding’ van het aftasten (daadwerkelijk dus de relatie tussen de groefruis en signaal) met een vergelijkbaar effect. Hierdoor nemen transparantie en vooral microdynamiek toe in verbluffende mate, wat de enorm levendige, muzikale, spannende en supersnelle klankindruk die de Linn achterlaat in ieder geval ten dele verklaart.

In de ‘Bestenliste’ staat de Krystal boven de Akiva en bijna op hetzelfde niveau als de Kandid. Heel bijzonder!

Download hier de volledige test (PDF): Linn Akurate LP12 / Linn Krystal review.

Uiteraard zijn de Linn Akurate LP12 en de Linn Krystal uitgebreid te beluisteren bij Beter Beeld & Geluid Zevenbergen. Wij kunnen ook iedere andere variatie van top plate/subchassis/arm/element/voeding laten horen.