Ane Brun – When I’m Free (2015)

admin Muziektips Leave a Comment

Ik heb het album ‘It All Starts With One’ van de Zweedse muzikant Ane Brun uit 2011 zo’n beetje grijsgedraaid, zowel persoonlijk als bij demo’s. Het album heeft een heel aparte en indrukwekkende productie en brak met haar redelijk traditionele stijl van muziekmaken tot dan.

Met spaarzame middelen werd op dat album een unieke muzikale wereld geschapen waar het prettig toeven was.

Met het nieuwe album ‘When I’m Free’ breidt Ane Brun op indrukwekkende wijze haar repertoire echter drastisch uit door een enorme hoeveelheid muzikale ideeën op de luisteraar te botvieren, die na de eerste luisterbeurt nog even niet weet wat er nou precies allemaal is voorbijgekomen.

We horen verrassend vaak trip-hop achtige ritmes voorbijkomen die doen denken aan muziek van o.a. Björk en Moby. Electronica vormt hier net als op het vorige album een belangrijke rol, maar de songs zijn afwisselender en daarmee het album als geheel ook. Het nummer ‘Shape of a Heart’ heeft Oosterse invloeden terwijl ‘All We Want Is Love’ juist weer heel traditioneel klinkt. ‘High And Low’ (cover van haar landgenoot A-Ha) is een waardig slot van het album.

Wat de nummers bindt, zijn de ongelooflijke vocale prestaties die Ane Brun laat horen. Haar stem is breekbaar en krachtig tegelijk en volstrekt uniek.

De productie is zeer geslaagd, met een mooie gelaagdheid, prachtig laag en veel ruimte. Een geweldig album al met al!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *