Akoestiek

 

“Ik heb een prachtige installatie, maar toch hoor ik het er niet aan af…
Zou het aan mijn akoestiek liggen?”

“Ik heb een duidelijk laagprobleem, hoe kom ik daar van af?”

“Bij de dealer klinkt het altijd beter dan thuis…”

Er is een oplossing…

Opmerkingen die u misschien bekend voorkomen en die wij vaak te horen krijgen. Wij kunnen oplossingen bieden die met minimale impact op uw decor negatieve kamerinvloeden grotendeels weg kunnen nemen. Wij werken samen met Mutrox, een zeer professionele partij als het gaat om geluidsisolatie en akoestiekverbetering. De producten die wij gebruiken zijn van Boldz Acoustics.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie van een home cinema is belangrijk om uittredend geluid te verminderen of zelfs vrijwel volledig te elimineren. Isolatiewaardes van 60 dB zijn hierbij mogelijk. Dat is zo’n grote demping, dat u in een aangrenzende ruimte uw best moet doen om de muziek/film in de kamer naast u te horen. Het is uitermate ingewikkeld om ervoor te zorgen dat er geen enkele ‘lek’ aanwezig is in de ruimte die moet worden geïsoleerd, want dit kan grote gevolgen hebben voor de effectiviteit van de isolatie. Dit is dus echt specialistenwerk! Er kan dus ook bouwbegeleiding worden gegeven.

Akoestiekverbetering

Akoestiekverbetering is gericht op het verbeteren van het geluid in de ruimte. Door een goede combinatie van (laag-)demping, diffusie en absorptie, kan zo een drastische verbetering van de nagalmtijd worden verkregen en worden zaken als een diep stereo-beeld, rust, plaatsing, een grote sweet spot, een zuivere basweergave, geen hardheid etc. heel vanzelfsprekend. Zelfs met sets die niet zo kostbaar zijn.

Wat achtergrond…

Het akoestisch optimaliseren van een ruimte is maatwerk. Dit betekent dat het onmogelijk is om met een standaard soort en hoeveelheid materialen iedere ruimte te behandelen. De verschillen kunnen zich voordoen op de volgende punten:

Onze aanpak

Meten

Wij gaan bij het akoestisch aanpakken van een ruimte uit van ruimtemetingen, waarbij wij de nagalmtijd en frequentiekarakteristiek meten en watervalgrafieken maken. Hieruit kunnen wij gemakkelijk opmaken waar de problemen liggen in de ruimte. Zijn er (nog) geen luidsprekers in de luisterruimte aanwezig, nemen wij een eigen ‘referentie’ luidspreker met gekend rechte weergave mee voor de meting.

Hieronder geven wij aan wat de functie is van de verschillende grafieken die uit een akoestiekmeting kunnen worden gegenereerd:

Dimensioneren/adviseren

In samenwerking met Mutrox zijn wij instaat om aan de hand van de metingen en soms aangevuld met extra simulaties een extreem nauwkeurige voorspelling te doen van de produkten die nodig zijn om de gewenste akoestiek te realiseren. Dit is altijd maatwerk! Hierbij houden wij uiteraard rekening met de esthetiek en alle specifieke (woon)wensen. Het is soms verrassend hoe akoestiekaanpassing het uiterlijk van de ruimte intact kan laten of zelfs kan verfraaien!

De finishing touch

Niet alleen de aard van de producten is belangrijk, uiteraard ook de plaatsing ervan. Hier komt onze ervaring met tuning om de hoek kijken. Ook weten wij inmiddels uit ervaring dat bepaalde zaken ‘not done’ zijn, zoals absorberen van eerste orde reflecties op de zijwanden of het gebruik van diffusiepanelen (te) dicht bij de luidsprekers. Onze dieptekennis van het gedrag van luidsprekers in reële ruimtes is van levensbelang bij het uiteindelijke perfectioneren van het resultaat en het voorkomen van sommige veelgemaakte fouten.

Room Correction

De naam zegt het al… ‘Room correction’ (elektronische akoestiekaanpassing) is een methode om de akoestiekproblemen van de kamer te verminderen of zelfs te elimineren. Hoewel het geen substituut is voor goede akoestiekaanpassingen, is het in veel gevallen een serieus alternatief of aanvulling. Niet alle systemen maken echter waar wat ze beloven! Daarom hebben wij zeer specifiek gekozen voor de onderstaande producten.

Neem contact op

Ongeacht uw wensen, zijn wij ervan overtuigd dat wij gegarandeerd een geschikte oplossing voor uw akoestiekverbetering vinden! Dus neem contact op en samen gaan we op zoek!