Bergmann Sindre

Bergmann Audio

Filosofie

bergmann 1Het spelen van een LP is een simpel proces… De plaat moet met een constante snelheid draaien en het element moet stabiel door de groef van de plaat worden getrokken. Ondanks dit simpele proces zijn er extreem belangrijke overwegingen te maken in mechanische en elektrische zaken en in de keuze ven de gebruikte materialen: een subtiel evenwicht tussen constructie, gebruiksvriendelijkheid en ontwerp.

“The Bergmann Sindre is a work of art not only in appearance but in its engineering as well. The ‘less is more’ design seems to have paid off in terms of performance, setup and reliability.”James Darby (Stereo Mojo)

bergmann 2Een levenslange passie voor muziek, vinyl en luchtlagering vormen de basis van Bergmann Audio – en een geloof in simpele oplossingen op de meest optimale wijze toegepast. Bergmann gelooft dat een draaitafel uit zo weinig mogelijk onderdelen moet bestaan om iedere mogelijke beïnvloeding op het geluid te voorkomen. Ieder onderdeel wordt zorgvuldig overwogen in functie, materiaal en ontwerp.

“Excellent optical design, harmonious concept, brilliantly implemented: From now on, Denmark has something to say when it comes to high-class turntables.”Holger Barske (Lp Magazine)

bergmann 3Een luchtgelagerde draaitafel is een geavanceerde constructie. Toch is het doel van Bergmann Audio om een luchtgelagerde draaitafel en tangentiaal aftastende luchtgelagerde toonarm te ontwikkelen met zo weinig componenten als mogelijk. Alle modellen zijn extreem simpel te verstellen en bedienen. De compressor voor de luchtvoorziening is uitgerust met condens- en stoffilters en reservoirs om een zo droog, schoon en constant mogelijke luchtstroom te garanderen. De compressor is zo stil, dat deze vlak bij de luisterplek kan worden geplaatst.

“Bergmann Sindre Turntable – So how does it sound? In a word, superlative. Outfitted with an Ortofon Windfeld, my reference this year or so, the Sindre sailed with ease over just about every stretch of round black sea I launched it upon…”Paul Seydor (The Absolute Sound)

Ontwerp

gallery sleipner 7Het uitgangspunt van de platenspelers van Bergmann is om eenvoud te combineren met Scandinavisch ontwerp, gebruik makend van de filosofie van luchtlagering en de juiste materialen om een uitzonderlijke geluidskwaliteit te garanderen.

De sleutelwoorden zijn: Less is more…

Alle mechanische componenten in de draaitafel en toonarmen zijn ontwikkeld door Johnnie Bergmann en in huis door Bergmann Audio gefabriceerd. Ieder product wordt geassembleerd en getest in de werkplaats van Bergmann Audio, voordat deze wordt uitgestuurd.

De producten zijn genoemd naar Noorse Mythologie – een collectie van vurige en positieve verhalen. Wij hopen dat u met de producten van Bergmann ook een intense en positieve muzikale ervaring beleeft en de muziek ervaart zoals de artiest dat zo had bedoeld.

Waarom lucht?

gallery magne 8Op belangrijke punten is luchtlagering superieur aan andere oplossingen. Een luchtlager is absoluut wrijvingsloos, reduceert lagerruis tot een minimum en geeft een exceptionele stabiliteit in de draaisnelheid. De lineaire luchtgelagerde toonarm heeft ook baat hij het gebruik van luchtlagering: deze glijdt hierdoor wrijvingsloos, zijn enige contact met de draaitafel is de punt van de stylus en de draad uit de toonarm.

De unieke afwezigheid van wrijving in de lagers uit zich in een pakkende muzikale timing, waarbij nuances en detail een natuurlijk onderdeel zijn van een transparante en levendige akoestische afbeelding. Ook worden Bergmann Audio draaitafels vaak geprezen om hun onverwacht snelle en effectieve basweergave.


Draaitafels

Magne

High-end instapsysteem – Magne heeft een luchtgelagerd plateau en een luchtgelagerde tangentiale toonarm die de plaat exact zo aftast als deze is gesneden. Snaaraandrijving met DC motor. Aluminium plateau met polycarbonaat mat. Plint uit stijf en resonantiearm composiet. Wordt geleverd incl. Magne toonarm.


Sindre

Sindre heeft een plateau uit acryl op een aluminium subplateau met een gezamenlijk gewicht van ruim 7 kg. De plint is een sandwich uit vier materialen. Een stabiele aparte voeding van 40,000 μF stuurt de DC motor aan. Sindre staat op drie verstelbare spikes. Wordt geleverd incl. Magne toonarm.


Sleipner

Het topmodel! Plateau is luchtgelagerd en luchtgecentreerd: geen enkel mechanisch contact! Toonarm en headshell uit uit één stuk carbon. Digitaal gestuurde zeer stabiele voeding voor DC motor met feedback. Prachtige plint opgebouwd uit 6 lagen met hoogglans polyvinyl afwerking. Ceraball voeten. Plateau kan worden uitgerust met gaatjes die door vacuüm de plaat vastzuigen. Wordt geleverd incl. Magne toonarm.Loopwerk

Galder

Het meest universele draaitafel loopwerk! Mogelijkheid voor 4 armen, zowel radiale als tangentiale. Uitgang voor een Bergmann Magne arm. Motor en arm board los van de plint. Vacuüm plaataanzuiging of klem. Plint van zwart geanodiseerd gegoten aluminium. Aluminium plateau met 3 mm acryl mat. DC motor met feedback en 0,003% snelheidsprecisie. Ceraball voeten. Wordt geleverd zonder arm.


Bergmann Galder

Toonarmen

Magne

bergmann magne tonearmDe Magne is een luchtgelagerde tangentiale toonarm. Het bewegende gedeelte van de toonarm zweeft simpelweg op een dun kussen van lucht en wordt voortbewogen door alleen de tip van de naald en de groef van de plaat. Magne heeft een simpele constructie met solide, maar minimale hoeveelheid materialen: een aluminium slede, koolstof armbuis (dubbel, met demping) en head shell. Het contragewicht is ontkoppeld van de armbuis. De tangentiaal aftastende toonarm tast de plaat af zoals deze is geperst → geen aftastfout, zoals bij een radiale toonarm! Dit geeft een veel vrijer en relaxter geluidsbeeld. Nog een belangrijk voordeel: de toonarm is immuun voor akoestische terugkoppeling, er is namelijk geen mechanisch contact met de draaitafel zelf. Het enige contact is de tip van de naald en de toonarmkabel. De combinatie van natuurlijke timbres, details, nuances, 3D weergave en gelaagdheid is met een traditionele toonarm lastig te realiseren. Bijkomend voordeel is de zeer eenvoudige installatie.

De luchttoevoer is zeer nauwkeurig ontworpen voor een fluiterstille werking en een gelijkmatige, schone en droge luchtstroom. De pomp is olievrij, heeft een lange levensduur en benodigd geen onderhoud. De impulsen van de pomp worden opgevangen door een afgesloten reservoir, voor een gelijkmatige luchtstroom naar het luchtlager. Een vervangbaar stoffilter voorkomt stof in het systeem.

Odin

Bergmann OdinIn het ontwerp/de constructie van de Odin heeft Bergmann geprobeerd trouw te zijn aan hun idee van eenvoud: zo min mogelijk onderdelen als mogelijk om resonanties te voorkomen.

De belangrijkste parameters in het ontwerp van de ultieme toonarm zijn stijfheid en stabiliteit in de constructie. Beide zijn zorgvuldig verwerkt in de Odin arm. Een voorbeeld is de luchtpijp, die aan beide kanten in ingeklemd voor de best mogelijke basis voor de armbuis.

De armbuis is volgens traditioneel geldende Bergmann principes opgebouwd. Met zo weinig mogelijk onderdelen en uitgevoerd als een dubbele buis met demping daartussen. Hierdoor is de armbuis zeer resonantiearm voor de best mogelijke controle van vibraties, vooral bij crescendo’s in de muziek.

De toonarmkabel is – zoals gebruikelijk bij Bergmann toonarmen – zonder onderbreking van de aansluitingen op het element tot de DIN-connector.

Het contragewicht is ontkoppeld van de arm, wederom voor het voorkomen van resonanties.

De Odin arm biedt alle mogelijke instelmogelijkheden: VTA, overhang, azimuth, waterpas stellen van luchtpijp en aanpassen van de luchtstroom. Alle instellingen zijn makkelijk toegankelijk en eenvoudig uit te voeren.

De luchttoevoer voor de luchtgelagerde arm dient droog, schoon en gelijkmatig te zijn voor een goede werking. Daarom zijn de Bergmann luchtcompressoren uitgevoerd met stoffilters en twee luchtreservoirs met dempingsmateriaal voor het opvangen van pulsaties in de pomp.

De Odin arm verdwijnt simpelweg in de muziek – een resultaat van de consistente ‘zo weinig mogelijk onderdelen’ filosofie.